eugy3Február 4-re hívott össze országos küldöttgyűlést a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara előzetes felmérése szerint az orvostársadalom részéről egységes hajlandóság van arra, hogy az önként vállalt ügyeleteket felmondják, valamint a szerződéseiket letétbe helyezzék.

Február 4-ére hirdetett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke Kincses Gyula Országos Küldöttközgyűlést (OKGY), ahol arról döntenek majd a küldöttek, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközt vetnek be a szakmai és egzisztenciális érdekeik megvédése miatt.

A kamara előzetes felmérése szerint az orvostársadalom részéről jelentős és egységes hajlandóság van arra, hogy az önként vállalt ügyeleteket felmondják, valamint a szerződéseiket letétbe helyezzék.

A MOK elnöke a meghívójában azt írja: ahogy attól előre tartottak, az új törvény és rendeletek miatt az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, sérül az autonómiájuk.

Még csak két hét telt el, de máris a következőket tapasztalják:

  • a fekvőbeteg ellátásban dolgozó kollégáktól a megyei kórházhoz csatolás után a korábbi pótlékokat elvonták,
  • kórházátalakítás után az új intézményben a besorolási illetmény alacsonyabb lett,
  • másokkal a statim átvezénylést lehetővé tévő szerződésmódosítást íratnak alá,
  • nyugdíjba készülő háziorvos tulajdonát képező praxist betöltésre hirdették meg a kolléga tudta nélkül.

Tekintettel arra, hogy az irányítás központosított lett, ezek a hatások várhatóan mindenhol megjelennek majd - írja levelében Kincses Gyula.

2023. január 1-én lépett életbe az az egészségügyi törvény- és rendeletcsomag, amire decemberben bólintott rá a parlament.

A MOK szerint a törvény ellentétes az orvosi lét hagyományos szabadságával és értékrendjével, történeti és európai kitekintésben is példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat.

Mint írják: „életkorra való tekintet nélküli munkára kényszerítik az orvosokat, megyén belüli ide-oda áthelyezik őket, előfordul, hogy napi háromórás ingázásra kötelezik őket.”

A MOK teljesen tévesnek tartja ezt az irányt, mert az állami egészségügy további leépüléséhez vezet, rendkívül hátrányosan érintve a betegellátást.

(Napi.hu)

Hirdetés