pedagEzekben a napokban érkeznek a pedagógusbérek is. Egyre többeknek olyan alacsony az alapilletménye, mint a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér).

„A közszféra béremelései között ezekben a napokban érkeznek az idei első emelt pedagógusbérek is" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Januártól újabb 10%-kal nőttek a bérek az Emmi szerint. Valójában azonban arról van szó, hogy a pedagógus bértábla nem változott, a pedagógusok bérpótléka növekedett az alapbér 20%-ára.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Portfolio kérdésére közölte: egy pályakezdő pedagógus - függetlenül attól, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettsége van - havi bruttó 260 000 forint alapilletményt és bruttó 52 000 forint ágazati szakmai pótlékot kap.

Ugyanennyi az illetménye és pótléka egy 14 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű (alapfokozatú diplomával rendelkező) általános iskolai tanárnak, és egy öt éve tanító, egyetemi végzettségű végzettségű (mesterfokozatú diplomával rendelkező) középiskolai tanárnak is- írta Nagy Erzsébet.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés