energ2Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik, az árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik, és több terméket érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt – írja a portfolio.hu.

Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése, illetve az áll, hogy a 2050-es klímasemlegesség elérése miatt számos ország igyekszik visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket és finanszírozást. A helyzeten tovább ronthat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz, mert akkor a földgázkészletek még jobban megcsappanhatnak, ez pedig az alternatívák, például a szén árát is még magasabbra tolhatja. A helyzetre világszerte reagálnak a vállalatok, több iparágban a termelés visszafogásával, leállításával válaszoltak.

Egy irány van, felfelé

Hamarosan kezdődik a fűtési szezon a Föld északi féltekéjén, a téli szezon előtt az európai földgázszűke dominó-hatást váltott ki a globális energiapiacokon. A folyamat a nyár folyamán nagyon alacsony európai földgázkészletekkel kezdődött, jelenleg pedig már arról beszélhetünk, hogy meredek áremelkedés látszik világszerte az olaj, a földgáz és a szén piacán is, ráadásul egyelőre nem látszanak gyors megoldási lehetőségek vagy nagyobb, rövid távú korrekció jelei.  A Brent típusú nyersolaj ára ma már 80 dollár fölé emelkedett, utoljára közel 3 éve állt ilyen magasan. Az év elején több elemző is nagyjából ezt az árszintet jelezte előre, azonban a koronavírus delta variánsának terjedése, és az új mutáció gazdasági teljesítményt korlátozó hatása miatt egyre kevesebben tartották reálisnak, hogy végül 80 dollárig emelkedik az olaj ára.

A cikk itt folytatódik »

 

Hirdetés