Átlagosan 40 százalékkal lesznek drágábbak a főszezoni strandbelépők, mint egy éve ilyenkor.


Még mindig kisebb az érdeklődés a strandok és fürdők iránt, mint amekkora a koronavírus-járvány előtt volt – mondta az InfoRádióban a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, Balogh Zoltán.

strand

 

Szerinte ez részben a közelünkben dúló háború miatt van így, mivel elmaradnak a nyugati vendégek, illetve nem jönnek Magyarországra az orosz és ukrán turisták sem. Ennek elsősorban a keleti határhoz közeli fürdők látják a legnagyobb kárát, valamint Hévíz.

A főtitkár azt is elmondta, hogy a belföldi turizmus már nagyjából visszazökkent a korábbi kerékvágásába, köszönhetően a SZÉP-kártya zsebei megszüntetésének is.

A fürdőszövetség főtitkára elmondta még, hogy a korábbi, május 1-jei szezonnyitás kitolódott a pünkösdi hosszú hétvégére. Sok fürdő és strand inkább ekkor nyitja meg a kapuit, hiszen ezt követően alig két héttel már kitör a nyári vakáció is, amikor igazán sok vendégre számíthatnak.

Balogh Zoltán azt is megemlítette, hogy az árak igencsak megemelkedtek tavalyhoz képest. A mintegy 40 százalékos drágulásnak több oka is van. Egyrészt az energiaárak jelentős növekedése, másrészt pedig az, hogy emelkedett a garantált bérminimum, így a fürdők személyi költségei is nagyobbak lettek. Az energiadrágulás egy további hatása pedig az, hogydrasztikusan megnőtt a vízkezeléshez használt vegyszerek ára.

A főtitkár úgy véli: az is jelentősen növeli az idén a belépők árát, hogy a fürdők az elmúlt két évben, egy jogszabály miatt, nem emelhettek árat. Bár ez a tilalom már tavaly júniusban megszűnt, az üzemeltetők akkor még nem akarták jelentősebben emelni a jegyárakat.Jó hír viszont – közölte a Magyar Fürdőszövetség főtitkára –, hogy a felújítás miatt ideiglenesen zárva tartókat leszámítva, minden fürdő túlélte a koronavírus-járványt és az energiaár-robbanást is.

(Infostart)

Hirdetés