alatvedelemalapitvanyAki részt vesz kezdeményezésben, akár 1 tonna tápadományt is nyerhet az általa támogatott szervezetnek.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Ovádi Péterrel, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztossal együttműködésben 2023. április 3. és május 22. között első alkalommal hirdeti meg a magyarországi civil állatvédő szervezetek népszerűsítését célzó kampányát, amely egyben felhívás arra is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékát regisztrált, állatvédelmi tevékenységet végző civil szervezetnek adományozzák az adófizetők. A kampány keretei között egy online nyereményjáték is kezdetét veszi, ahol egyrészt mindenki kiállhat a számára legkedvesebb állatvédő szervezet mellett, másrészt akár 1000 kg tápadományhoz is juttathatja az általa támogatott szervezetet. A kampány szakmai partnere az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja.

Magyarország a kutyát és macskát tartó háztartások arányát tekintve Európa élmezőnyébe tartozik, a lakosság egyre több egzotikus állatot tart, és növekszik az érdeklődés a gazdasági haszonállatok és a vadon élő állatok jólléte iránt is. Hazánkban az állatmentés – közhasznú – feladatát jellemzően állatvédő civil szervezetek vállalták magukra, elkötelezett munkát végeznek annak érdekében, hogy új, felelős gazdát keressenek a gazdátlan kutyáknak, macskáknak, valamint ivartalanítással igyekezzenek megfékezni a kóborállat-állomány bővülését. A több száz társállatokkal foglalkozó szervezet mellett némely állatvédő alapítvány, egyesület a sérült vadon élő állatok védelmére specializálódott, emellett haszonállatvédő szervezetek is működnek. Az állatvédelem helyzete nem könnyű: a COVID-19 járvány alatt sokan társállatot vettek magukhoz, amelyek egy részére a karanténidőszak végeztével már nem tartanak igényt. A háborús infláció hatására hiszen még több állat került utcára, és a gazdasági terhek növekedésével az adományozási kedv is csökkent.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az adóhatóság adatai szerint az elmúlt években az adózók fele sem ajánlotta fel az adója 1%-át jótékony célokra, így bőven van tartalék a rendszerben. Akik még nem döntöttek személyi jövedelem adójuk 1%-ának sorsáról, fontos, hogy tudják: ha állatvédő szervezeteket jelölnek meg kedvezményezettnek, szó szerint életeket menthetnek, hiszen ezeket az összegeket az állatvédők szerencsétlen sorsú, beteg vagy sérült állatok gyógykezelésére, megfelelő ellátására fordítják. A kormánybiztos felhívta a figyelmet: május 22-ig van még lehetőség az 1% feletti rendelkezésre.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a frissen bejegyzett Alapítvány legfőbb feladata a megelőzés és az ismeretterjesztés, de feltétlen támogatásukról szeretnék biztosítani az országban működő állatvédő civil szervezeteket is. Hozzátette: bíznak abban, hogy mind többen vesznek részt ebben az első ízben megszervezett kampányban, segítik az állatvédelmet és ennek civil letéteményeseit. A kampányban bárki (magánszemély, szervezet) részt vehet, aki kedvet érez hozzá, és rendelkezik közösségi média fiókkal, valamint okostelefonnal. A játék során az állatszeretet megnyilvánulásait és a kreativitást fogjuk díjazni, a cél pedig az, hogy felkeltsük az emberek figyelmét a téma iránt, és minél több platformon népszerűsítsük az állatvédelmet.

A játékos feladat egy maximum 8 másodperces videó elkészítése 2023. április 31-ig, amelyben a jelentkező egy élő állattal (például saját kutyájával, lovával, tengerimalacával, vagy a háttérben egy mókussal stb.) látható, és tisztán, érthetően annyit mond: „Én is az állatvédőket támogatom!”. A videó készítése során maradéktalanul oda kell figyelni az abban szereplő állat jóllétére. Ezt követően a videót fel kell tölteni – nyilvános láthatósági beállítással – a jelentkező Facebook, Instagram vagy TikTok oldalára a #kozosugyunkazallatvedelem hashtaggel, és annak megjelölésével, hogy amennyiben a videót beválasztják a legjobbak közé, az ezért járó nyeremény mely civil állatvédő szervezethez kerüljön. Az Alapítvány által összeállított zsűri a leglátványosabb, legötletesebb videókat választja ki. A győztes által megjelölt szervezet 1 tonna (1000 kg), a második helyezett 500 kg, a harmadik helyezett 300 kg tápadományban részesül, de a legtöbb pozitív reakciót kapott videót is díjazzák 200 kg táppal.

További részletek a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány online felületein találhatóak.

A kampány arca, az első videó főszereplője Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi tagja. A játékszabályokat itt mondja el: https://www.youtube.com/@kozosugyunkazallatvedelem.

Hirdetés