Lényegében spekulációra kényszerült a fővárosi önkormányzat, miután a tavalyi energia-közbeszerzéseknél beérkeztek az első ajánlatok. Az idő, úgy fest, a fővárost igazolta.


„Tavaly ősszel az energiapiacokon pánik alakult ki, amit meglovagoltak olyan szereplők, akik az energiahordozót nem azért szerezték be, hogy végső felhasználóként igénybe vegyék, hanem azért, mert – mint egy tőzsdei termékkel – nyerészkedni próbáltak vele. Valószínűleg ez a húzás be is jött nekik. Mi áttekintettük az adatokat, és arra jutottunk, hogy ezt a piaci blöfföt nem akarjuk táplálni, nem fogunk ilyen magas árakon leszerződni” – jelentette ki a 24.hu-nak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Amikor 2022 szeptemberében megérkeztek az első piaci ajánlatok, bruttó 460 forint/kilowattóra (kWh) egységáron kínálták volna az áramot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. számára, éves, fixáras szerződés keretében. Nem ennyire irgalmatlanul drága, de szintén kedvezőtlen ajánlatot kapott a BKV Zrt. is. A városházán úgy találták, hogy ilyen díjak mellett képtelenek lesznek kifizetni az energiaköltségeket. Ezért a megkereséseket visszautasították, és úgy döntöttek, hogy kivárnak.

Volt egy felülről érkező nyomás is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve az MVM részéről arra vonatkozóan, hogy minél hamarabb érdemes megkötni az energiaszerződéseket. (Bár az energiahivatal rámutatott a fix árazású szerződések kockázataira is.) Nem utolsósorban pedig a kormányzati üzenetek is táplálták a pánikhangulatot, amikor a háború és a brüsszeli szankciók katasztrofális következményeire figyelmeztettek.

Nem igazolt, de nem is elvetendő az a feltételezés, hogy a tavalyi első félévben még súlyosan veszteséges MVM Csoportnak érdeke fűződhetett ahhoz, hogy rekordmagas árakat rögzítő energiaszerződésekbe hajszolja bele az önkormányzati és a vállalati felhasználókat. Mindenesetre a friss pénzügyi jelentés szerint a vállalat eddig a krízis nyertese. 2022-ben 176 százalékkal növelte árbevételét, és 524 százalékkal adózás előtti eredményét 2021-hez képest. Ennek eredményeként 72 milliárdos nyereséget tett zsebre az egy évvel korábbi 1 milliárdos veszteség után.

A teljes cikk ezen a linken olvasható

Hirdetés