vakc22Az elmúlt év végén portálunk is foglalkozott az Emmi és az országos tisztifőorvos által a háziorvosokra kirótt újabb feladatokkal, melyeket a napi munkájukon kívül, némely körzetben fizikailag is korlátozva el kellene végezniük a Covid járvány miatt.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja hét pontban reagált az említett ügyekre.

  • A háziorvosok vakcinációval kapcsolatos elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a háziorvosi közösség munkája volt az alapja az oltási terv tavaszi sikerének.
  • A praxisok döntő többségében az ősz során megtörtént a nehezen mozgó vagy más okból a háziorvosi rendelőben történő vakcinációhoz ragaszkodó betegek ismétlő oltása. Ennek és az elmúlt hónap kormányzati oltási akcióinak köszönhetően akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartják egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni.
  • Ne feledjük, amikor a háziorvosi rendszerre terhelünk feladatot, azt döntően idős korú, nyugdíjkorhatárhoz közeli vagy azon túli, koruknál fogva is fokozottan veszélyeztetett orvosokra terheljük. A kimerültség, kiégettség ilyen mértékénél egyáltalán nem kívánatos extra munkát elrendelni.
  • Tudjuk, sajnos nem titkolhatjuk, hogy vannak kollégák, akiknek a mindennapi gyakorlata hagy kívánnivalót maga után, esetükben a betegpanaszok is jogosak. Azonban abban is biztosak vagyunk, hogy ez a háziorvosi közösség elenyésző kisebbsége.
  • Háziorvos kollégák már most is nagy számban segítik, segítették a kórházi oltópontokon a helyi kórházi vezetés kérésére az oltópontok működtetését. Nem ritka, hogy egy kolléga lát el akár három praxist is, miután jelenleg minden tizedik háziorvosi körzet betöltetlen.
  • Továbbra is úgy ítéljük meg, hogy – miután az oltásokkal kapcsolatos tennivalók még hónapokig velünk lesznek – szükséges az oltásoknak (és akár a tesztelésnek is) az alapellátástól és szakellátástól függetlenített oltópontokon (és tesztpontokon) történő további működtetése.
  • Az omikron variáns a nyugat-európai tapasztalatok alapján akár már januárban is óriási betegbeáramlást okozhat, ami főleg az alapellátást fogja terhelni.

A MOK közleménye végén azt kéri, hogy a fenti észrevételeket a döntéshozók fontolják meg, mint írják, „bíznak a bölcsességükben”.

(Index.hu)

Hirdetés