vaddAz elmúlt hetekben egyre több budapesti lakos panaszkodik arra, hogy megszaporodtak a vaddisznó látogatások a kertekben, és már az utcáokon is. Többen feltúrt veteményesekről, kidöntött kerítésekről, sőt villamosmegállóban tivornyázó vaddisznókról is meséltek. Sokan emiatt már el sem mernek indulni otthonról az esti órákban. A probléma a Pilisi Parkerdő Zrt. szerint is ismert, ők ugyanakkor azt állítják: nincs szó a vaddisznók túlszaporodásáról.

Egyre gyakrabban jelennek meg a budai kertekben a vaddisznók, ráadásul gyakran már az utcákon is garázdálkodnak. Az Indexnek több budapesti lakos is arról számolt be, hogy már nem csak a reggelre megjelenő vadtúrások árulkodnak a vaddisznók látogatásairól, de sötétedés után gyakran lehet vaddisznóval találkozni a kertekben és az utcákon is. Emiatt van aki már nem is mer az esti órákban hazaérni vagy elindulni otthonról. "Régen is jöttek a vaddisznók, aztán hallottuk, amikor elkezdtek vadászni rájuk és utána normalizálódott a helyzet. Most viszont nem puffogtatnak, a vaddisznók elszaporodtak" – panaszolta az egyik Lipótmezői lakos. Ő több erdésszel is beszélt, akik neki azt mondták, a sertéspestis miatt nem lehet kilőni a vaddisznókat ebben a térségben.

A budai vaddisznóhelyzettel kapcsolatban az Index megkereste a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, Mészáros Péter szóvivő pedig arról tájékoztatta a portált, hogy "a vaddisznó jelenléte lakott területeken évek óta ismert". Épp ezért az erdőgazdálkodási cég a Gödöllői Egyetem Vadbiológiai Tanszékével együtt is vizsgálta már a belterületen észlelt vaddisznók életmódját. Az a kutatás pedig arra jutott, hogy ezek a vaddisznók általában nem az erdőből látogatnak a településekre, hanem megtalálják a számukra kedvező életfeltételeket a lakott területeken, ezért eleve ott élnek. Mészáros szerint, nem érkezett mostanában a szokásosnál több bejelentés vaddisznó észlelésekről a budai térségben, a Pilisi Parkerdő Zrt. álláspontja szerint tehát nem is szaporodtak túl a budai vaddisznók. Ehhez az erdőgazdálkodási cég szóvivője azt is hozzátette: a Pilisi Parkerdő Zrt. az elszaporodás ellen általában vadászattal, a lakott részek környékén befogók folyamatos üzemeltetésével, az erdők belsejében etetéssel és itatással valamint dagonyák üzemeltetésével. Mészáros arra ugyanakkor nem adott választ, hogy a sertéspestis miatt valóban vaddisznó-vadászati tilalom van-e érvényben jelenleg Budán.

A sertéspestis emberre és a disznón kívül más állatra egyáltalán nem veszélyes – mondta a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Mészáros szerint ugyanakkor a vaddisznók a fertőzéstől függetlenül is veszélyesek lehetnek. A hímektől párzási időszakban kell tartani, a kocáktól akkor, amikor a csíkos hátú malacaikat védelmezik, a sebesült állatoktól pedig mindig. Mészáros azoknak, aki vaddisznóval találkoznak, azt javasolja:

  • Csapjanak zajt, adják meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét!
  • Próbáljanak meg eltávolodni tőle!
  • Soha ne szorítsák be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul az emberekkel!

A Nébih ASP előfordulásokat rögzítő adatbázisa szerint eddig Magyarországon kizárólag vaddisznók fertőződtek meg a sertéspestissel. Budapest környékén az adatbázis alapján úgy tűnik, szeptember végén, október elején tűnt fel az ASP. Budakeszin szeptember 30-án rögzítették az első esetet, azóta összesen 44 elhullott vagy a fertőzöttségé miatt kilőtt vaddisznó volt ebben a térségben. Budaörsnél a kereső szerint először szeptember 28-án találtak fertőzött vaddisznókat. Ott azóta összesen 14 fertőzött, elhullott állaltot találtak. Sajtóértesülések ugyanakkor már szeptember végén arról szóltak, hogy 170 sertéspestisben elpusztult vaddisznót találtak Budakeszin.

(agrárszektor.hu)

Hirdetés