ellA bürokratikus követelmények terén már érezhető előrelépés a kontroll rendszereknél, a gyakorlatban az áttörés azonban még várat magára. Ehhez igyekszik segítséget nyújtani a BEMSZ legújabb tréningje.

A jó állam kétségkívül pozitív eszméjének gyakori lecsapódása a látszólag vég nélküli papírgyártás, a tényleges tevékenységek nélküli felelősök kinevezése, az áttekinthetetlenségig hosszabbodó szabályzatok, a magát – sokszor joggal – túlterheltnek érző apparátus újabb és újabb kötelezettségeként megjelenve.

A kontroll rendszer megfelelő működtetése azonban nem öncél, hanem jó befektetés a jövőbe. Pénz- és időpocsékolásnak inkább annak formai fenntartása tekinthető: a váratlan helyzetek elkerülését, a kockázatok kézben tartását nem szolgálja, eredményességünket nem támogatja, és még az ÁSZ vizsgálatok megállapításait sem ússzuk meg vele – miközben a törvényesség minimumának biztosítása is munkaórák százait, ha nem ezreit emészti fel.

Ha már úgyis dolgoznunk kell vele, miért is ne csináljuk jobban?

A szervezeti célok megvalósítását hatékonyan támogató kontrollrendszer három fő eleme a testreszabott szabályozás, az érdemi kockázatkezelés és a folyamatos monitoring tevékenység. A szabályozás a működés környezet leírása: fontos, de nem elégséges a gyakorta változó jogszabályokhoz igazítani, betartható, a szervezet méretéhez, saját hierarchiájához mérten kell részletezni, hogy az érintettek pontosan tudják feladataikat, felelősségüket, a vezetők pedig a beépített kontrollokon keresztül biztosíthatják a megfelelő és folyamatos működést. A kockázatok tényleges feltárása tehermentesíti a szervezetet a hirtelen felbukkanó problémák jelentős részének megoldása alól, a monitoring pedig az aktualizálást és a fejlődést szolgálja.

A BEMSZ és az ETK Szolgáltató zRt. által kidogozott „Belső Kontroll Szakértő” elnevezésű tréning a rendszer összefüggéseinek áttekintése mellett 50%-ban gyakorlatokból áll, példákat levezetve, és a résztvevőkkel megbeszélve kívánja fejleszteni azok tudását, hogy magasabb szinten tudják munkájukat végezni. A képzést fakultatív vizsga zárja, amellyel „Belső Kontroll Szakértő” cím és oklevél szerezhető: a szakértők listáját a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete a weboldalán keresztül hozza nyilvánosságra.

Miskolczi Tamás

www.iia.hu

www.etk-rt.hu

Részletes program

Jelentkezési lap

Hirdetés