A hét elején megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán annak a törvénynek a tervezete, amely alapján ingyen kerülhetnek magánkézbe a milliárdokból felújított állami kastélyok, a törvénytervezetet június 2-ig vagyis még pénteken lehet véleményezni. Ha a parlament elfogadja a jogszabályt, július 1-jén hatályba is léphet, írja a Válasz Online. A jogszabály korábbi tervezetében még felsorolták azt a tizenkét kastélyt, amit magánkézbe adnak, a most megjelent tervezetben viszont már nincs benne ez a lista, hanem általánosságban fogalmaz a műemlékekről.


„A javaslat nem nevesít konkrét ingatlanokat, célja csupán egy mechanizmus megállapítása a kulturális örökség műemléki értéknek minősülő elemeit képező, az állam tulajdonában álló egyes ingatlanok – a közcélt szem előtt tartó – használatát illetően” – olvasható a tervezet összefoglalójában. Ennek alapján tehát bármelyik állami kastélyt meg lehet szerezni, tehát bővült az átvehető kastélyok köre.

A tervezet szerint bármely természetes vagy jogi személy kérelmet nyújthat be a miniszterhez ingyenes tulajdonba adásra vagy vagyonkezelésre. Vagyis lényegében bárki kérhet magának egy kastélyt, lehet a tulajdonosa vagy vagyonkezelője, de vállalnia kell annak fenntartását, és 99 évig nem adhatja el azt.

„A magyar állam ugyan tulajdonosa a műemlék épületeknek, de nem jó gazdája.” Ezzel az állítással indokolta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Telex podcastjában azt a kormányzati tervet, hogy magánkézbe adnának tizenkét, nemrég felújított állami tulajdonú kastélyt.

Lázár János a fehérvárcsurgói kastélyt hozta fel példának arra, hogyan lehet a kastélyokat jól működtetni, ezért a Telex munkatársa elment Fehérvárcsurgóra, hogy megkérdezze gróf Károlyi Györgyöt, Károlyi Mihály unokaöccsét, megéri-e kastélyt üzemeltetni. Károlyi György a Telexnek elmesélte, miért döntött úgy, hogy Párizsból egy Székesfehérvár melletti kastélyba költözik, és arról is beszélt, lehet-e gazdaságosan üzemeltetni egy műemlék épületet ma Magyarországon.

Az összes kastély felújítására több százmillió forintot költött a kormány, még a legkisebb, a komlódtótfalui kúria felújítása is 660 millió forintba került, az edelényi kastély felújítása pedig 900 millióba, de a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak.

A kastélyokat kezelő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kérdéseinkre néhány hete azt válaszolta, hogy nem tervezi újabb kastélyok bezárását, sőt azon dolgozik, hogy a bezárt péceli és edelényi kastélyok jövője fenntartható módon mihamarabb rendeződjön.

(Telex)

Hirdetés