balatonlelleElkészült a Balaton Kiemelt Térség fejlesztési programjának végrehajtási terve, amely egyértelmű irányt jelöl ki: a dokumentum szerint a magyar tenger térségének hosszútávú természeti és társadalmi fenntarthatósága nemzeti érdek, ezáltal a térséget érintő fejlesztési beavatkozások csak a legnagyobb körültekintéssel, a jövő nemzedékek iránt viselt lelkiismereti felelősséggel tervezhetők és hajthatók végre.

A balatoni területfejlesztés alapvető feladata feltárni és rendszerezni a balatoni tér belső és külső erőforrásait, a fenntarthatóság sarokköveit, valamint az érdektagolt balatoni társadalom és gazdaság szükségleteit és céljait. A HelloVidék most a kapcsolódó, vidéki kérdésekre fókuszáló, gyakorlati elképzeléseket és terveket szedte, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a legutóbbi ülésén elhangzottak alapján.

A területi alapú fejlesztési szemlélettel készült végrehajtási terv figyelembe veszi a kiemelt térség egyedi adottságait, lehetőségeit és kockázatait egyaránt. Ahogy arra az ülésen a szakemberek rámutattak, jelen területfejlesztési program a térség mélyreható ismerete alapján arra törekszik, hogy azonosítsa a kihívásokat és az azokra adandó fejlesztéspolitikai válaszokat, melyeket a Balaton, mint természeti-táji egység és társadalmi-gazdasági tér hosszútávú megőrzése érdekében a gyakorlatban is alkalmazni szükséges. Kiemelték: arra való tekintettel, hogy a tó ökológiai rendszere és az ahhoz kapcsolódó társadalmi működés egy érzékeny és sérülékeny térbeli egységet alkot, ezért a 21. század globális kihívásaira adandó regionális és lokális válaszok partnerségi alapokon történő megfogalmazása és végrehajtása versenyképességi és történelmi kérdést is jelent.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés