Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása – jelezte a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ).


Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetik az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).

Hiába tiltakoztak a piaci szereplők

Hazai sajátosság, hogy július 1-től nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.

A piaci szereplők hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, piaci alapokon működtetni, ezért a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat az élelmiszergyártók is folyamatosan jelezték a hazai jogalkotóknak.

Nagy érvágás lesz a tízszeres termékdíj

A félelmeik a FÉSZ szerint beigazolódhatnak, mert a koncessziós megoldás hatékony működőképessége nemcsak megkérdőjelezhető, hanem nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-től az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-ször, bizonyos esetekben akár 10-szer annyit kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után.

Indokolt költségeket vár el az uniós irányelv, de ez nem feltétlenül az

A gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be a díjtételek kialakításába, így nem világos a költségviselők számára, hogy mi alapján kerültek meghatározásra az új díjtételek.

Értelemszerűen az sem látható, hogy érvényesül-e az az Európai Unió irányelve, ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj.

A gyártók önköltség-növekedése kettős:

    • nemcsak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük,
    • hanem a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak.

Átadják a vásárlóknak a költségnövekedést

A gyártók kénytelenek lesznek az élelmiszerek átadási árában ezt a költségemelkedést érvényesíteni, amit a kiskereskedők saját megnövekedett terheik miatt szintén kénytelenek lehetnek a fogyasztók felé áthárítani.

Az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től bevezetendő magas díjak miatt.

Ez a költségnövekedés is további negatív hatással lehet a hazai élelmiszerpiacra, tovább erősítve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait – jelezte az élelmiszergyártók szövetsége.

Az élelmiszeripari vállalkozások talpon maradása a tét

A FÉSZ szerint az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, valamint a hazai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének biztosítása érdekében a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség.

A szövetség ezért sürgős egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.

(Napi.hu)

Hirdetés