czibere karoly02Az idősek integráns részei a társadalomnak, erőforrásai a nemzetnek, az önbecsülésünk függ attól, hogyan tekintünk rájuk - jelentette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Szentesi Református Idősek Otthona tízéves fennállásának alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen.

Az idősek megbecsülésének egyik legfontosabb eszköze az, hogy miként gondoskodunk biztonságukról - mondta Czibere Károly államtitkár. A gondoskodás fontos személyi értelemben is: a bűnözés visszaszorítása érdekében tett lépésekkel, valamint jövedelmi szempontból is: a nyugdíjak kiszámítható módon, az inflációt meghaladó mértékben emelkednek. Aki pedig gondozásra, ápolásra szorul, időben kap segítséget, a kormány ezért alakította át házi gondozást, a szakápolási intézményeket.

Az egyházak a kormány számára természetes szövetségesek – fűzte tovább gondolatait a szónok –, munkájuk hozzáadott értéket jelent nemcsak az intézményben élők, hanem az egész társadalom számára. Nyolc éve 9900 idős élt egyházi fenntartású idősek otthonában, ma több mint 13 ezer. A kormány elkötelezett-e munka folytatása mellett. Ezért a következő hetekben egyeztetést kezd az egyházakkal újabb állami otthonok átadásáról, emellett 2,7 milliárd forint forrást juttat az egyházak szeretetszolgálatainak, hogy a megnövekedett munkájukat folytatni tudják.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az ünnepi áhítat során úgy fogalmazott, az otthon oltalmat ad, társas együttélést, a betegek számára a szenvedés enyhítését kínálja. Bár az épület fontos, jó körülményeket, egészséges környezetet nyújt a lakóknak, az igazi kincset maguk az emberek jelentik.

Hirdetés