automataEddig nem sikerült kompromisszumra jutni a felügyelő Magyar Postával, így marad a gépenkénti ötezer forintos havidíj, ami megtizedelheti az étel- és ital automatákat – írja a Magyar Nemzet.

A szakma óvatos becslése szerint az étel- és italautomaták negyede tűnhet el hamarosan, a pesszimistábbak az ötven százalékot sem tartják kizártnak. A cégeknek hétfőig kell szerződést kötniük a Magyar Postával, aki a felügyeleti szolgáltató szerepét látja majd el. Korábban megírtuk, a mintegy 30-35 ezer készüléket online kell bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), de nem közvetlenül, hanem a postán keresztül működik majd a rendszer. Az erre vonatkozó törvényben más lehetséges szolgáltatót nem jelölt ki a kormány, amit a szakma értetlenül fogadott, mert több erre alkalmas cég is van piacon – a postának azonban semmiféle tapasztalata nincs.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke lapunknak elmondta, folyamatosan egyeztetnek a postával, mert a határidő napokon belül lejár. A szolgáltatóval sok mindenben tudtak kompromisszumot kötni, de a törvény által előírt ötezer forintos havidíjból nem tudott engedni az állami szervezet. Az elnök szerint ezt sok gép esetében nem tudják kigazdálkodni a bevételből, ezért nem éri meg majd ezeket fenntartani, vagy legalább a duplájára kell növelni a jelenlegi árakat, de így senki sem vásárol majd belőlük. Hozzátette, Magyarországon – ahol a leginkább futószalagok, gépsorok mellett található automatákból 70-80 forintos maximális áron fogy a kávé – elképzelhetetlen, hogy kigazdálkodják ezt a havidíjat. Nem segít a bizonytalanságon, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a múlt héten további 1,44 milliárd forintos támogatást ígért a szakmának. Erről Szöllősi Balázsék csak a sajtóból értesültek, a postával való szerződésben szó sincs ilyen kitételről, a támogatási rendelettel nem találkoztak. Nem tudják, ki mennyit, milyen feltételekkel kaphat majd belőle.

A felügyeleti egységet decemberig kellene beszerelniük, de még senki sem látott ilyet, ezért feltételezhető, hogy számos régebbi készülékkel nem is lesz kompatibilis. Így sok vállalkozónak olyan szerződést kellene aláírnia, amelynek kimeneteléről fogalma sincs. A szervezet elnöke szerint ezért sokan alá sem írják majd, inkább visszahívják a gépeiket, vagy végleg felhagynak a szakmával. Úgy tűnik, a postával abban sikerült megegyezniük, hogy egyelőre nem kell minden gép minden adatát megadni, elég a céggel kapcsolatos információk és a bekötni kívánt gépek darabszámának továbbítása.

– A posta ugyanakkor telemetriás szolgáltatást is nyújt majd. Ez azt jelenti, a vállalkozások adatokat kaphatnak arról, a gépeik milyen állapotban vannak, milyen forgalmat hoznak, ez segítheti a működtetésüket. Az ötezer forint egy részéért így legalább kapunk szolgáltatást, az más kérdés, hogy ennek töredékéért is meg tudnánk vásárolni ugyanezt – hangsúlyozta az elnök.

Hirdetés