konyvttA Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ vehette át idén a Könyvtári Minőségi díjat. Minősített Könyvtár címet 15 intézmény kapott.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az Emmi tükörtermében tartott keddi ünnepi eseményen kiemelte, hogy fontos díjakról szól a nap, mert könyvtárt fenntartani, könyvtárosi hivatást választani és magas színvonalon teljesíteni, fontos feladat a 21. században. Mint fogalmazott, a könyvtáraknak ugyanolyan fontos szerepük lehet ma és a jövőben, mint egykor, évszázadokon át volt. Ma a könyvtár mást jelent, mint korábban – mutatott rá -, de újra meg újra meg tudja találni helyét és szerepét a műveltség őrzésének, átadásának, különösen pedig a közösség építésének, a szellemi közösségek létrehozásának, fenntartásának és új impulzusokkal történő ellátásának területén.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőségbiztosítás módszere, területei és értékelési szempontrendszere az Európai Unió tagállamai által elfogadott közös értékelési keretrendszer alapján került bevezetésre a könyvtár területén is. Erre alapozva készült a könyvtárak önértékeléshez szükséges könyvtári közös értékelési keretrendszer – folytatta -, majd 2018-ban a minőségügyi és könyvtári szakemberek összefogásával elkészült az új keretrendszer, a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere.

Fekete Péter elmondta azt is, hogy idén első alkalommal részesültek pénzjutalomban az elismert intézmények.

Az államtitkár az Orientnek nyilatkozva beszélt a könyvtár jelenkori szerepéről. Mint mondta, a digitális világban naponta merül föl a kérdés, hogy van-e még szükség könyvtárakra, ilyen fajta „tudásközpontokra”, tud-e még megszólítani családokat, fiatalokat, közösségeket, s a könyvtárnak nagyon komoly szakmai feladata, hogy bebizonyítsa, szükség van rá. A most díjazott könyvtárak éppen ezt bizonyítják – jegyezte meg. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy van létjogosultsága ilyen tudástárnak, ilyen közösségi térnek. Talán le kell egy kicsit porolni a régi tevékenységeket, s a tradíciók megtartása mellett innovatívan újakat kell beemelni – tette hozzá.

A közművelődésben betöltendő szerepükről szólva elmondta, hogy az irány kettős: egyfelől a könyvtáraknak ajánlatot kell tenniük a társadalomnak, másfelől a társadalomnak ezt el kell fogadnia. Saját tapasztalatai szerint ezeket a közösségi tereket a megújuló funkciókkal jól használják az egészen kis településeken és a nagyvárosokban is. Természetesen más a funkciója egy ezer lelkes településen, mint egy nagyvárosban, de a könyvtári szakemberek képesek megtenni az új ajánlatokat.

A díjak kapcsán beszélt arról is, hogy a könyvtárak számára fontos, hogy elismerjék a szakmai munkájukat, de a minősítéssel a fenntartó számára is láthatóvá válik értékes tevékenységük. Az európai normarendszer alkalmazása a minősítésben azért is fontos, mert jelzi, hogy nem szubjektív érvek alapján történik az értékelés – fűzte hozzá.

A magas színvonalú, az olvasók elégedettségét biztosító szolgáltatások megvalósításáért és folyamatos fenntartásáért a kultúráért felelős miniszter 2011 óta minden évben díjazza a könyvtárakat. A Minősített Könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatot az Emmi hirdette meg 2018 áprilisában. A Minősített Könyvtár címre pályázóknak önértékelést és szakmai beszámolót kellett benyújtaniuk, amelyben bemutatták a szervezetfejlesztési munkájukat. A Könyvtári Minőségi Díjra pályázó intézmények feladata két innováció bemutatása volt. Könyvtári Minőségi Díjra azok a könyvtárak nyújthattak be pályázatot, amelyek rendelkeztek Minősített Könyvtár címmel.

2018-ban Könyvtári Minőségi Díjat nyert a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ (Gödöllő).

Minősített Könyvtár címet kapott a Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba), a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár (Békés), a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár (Szombathely), a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (Eger), a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (Debrecen), a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér (Győr), ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat (Budapest), Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest), Határ Győző Városi Könyvtár (Gyomaendrőd), Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár Jászberény (Jászberény), Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest), Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára (Budapest), Szentes Városi Könyvtár (Szentes), Szent István Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár (Budapest), Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom Városi Könyvtár (Szarvas).

Az intézmények az oklevelek mellett átlagosan 300 ezer forintot vehettek át.

(OrientPress)

Hirdetés