kerekparosBár 2022-re ígérték, 2023 tavaszáig kellett várni rá, hogy tényleg elkészüljön és átadják a balatoni bringakör utolsó szakaszát: kedden Nagy Bálint közlekedésért felelős és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkárok adták át a szakaszt Balatonrendesnél. Így már 205 kilométeren lehet körbetekerni a tavat, változó, hogy épített kerékpárúton vagy biciklizésre alkalmas közúton.

„Végre eljött ez a pillanat, Balatonrendesnél elkészült a kerékpárút. Sokan nem tudják, de ennek a két kilométeres szakasznak az a fontossága, hogy itt megszakadt a kerékpárút, és ezen a szakaszon ki kellett menni a főútra a bringásoknak. Nem volt könnyű, amire ez összejött. Itt egy gyönyörű szép erdő van a vasútnak az oldalán a Balaton felé. Két évig tartott a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, de végül minden rendben lett. Sok küzdelem után eljutottunk oda, hogy ez a két kilométer nagyjából 500 millió forint értékben elkészült. Azért lett ennyire az ára, mert egy vasúti átvezetést is kapott a terület. Biztonságosan, fénysorompóval ellátva tudnak itt biciklizni a kerékpárosok” – mondta a helyszínen Révész Máriusz.

A balatoni bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kis forgalmú utcák felhasználásával jelölték ki. A tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt. A bringakör Balatonrendesen megszakadt, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos volt az összeköttetés. A kerékpárosoknak emiatt két évtizeden át a 71-es főútra kellett ráhajtaniuk.

A kormány 2017-ben döntött úgy, hogy felújítja a teljes kört. Amikor a munka Zánkához ért, a terv helyi ellenállásba ütközött: sokan a sétányként használt, partközeli kis utcák nyugalmát féltették a kerékpárosoktól. Később Balatonszepezden is konfliktusokat szült a nyomvonal.

(Telex.hu)

Hirdetés