munka tvkA Foglalkoztatási Osztály új szolgáltatásképpen önéletrajzírással és munkakeresési módszerekkel segítik azokat, akiknek nincsen állásuk és nem rendelkeznek azokkal a technikai eszközökkel és tudással, amellyel hatékonyan tudnának munkát találni – mondta a Rádió Orientnek Zámbó Tiborné, az Enyingi Járási Hivatal vezetője.

Az Enyingi járás a hátrányos helyzetben lévő, fejlesztendő területek közé tartozik. Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy a tavalyi évhez képest mostanra 1 százalékkal csökkent az álláskeresők aránya, így jelenleg a munkanélküliségi mutató 6,3 százalékon áll. Mint azt a hivatalvezető elmondta, a legnagyobb probléma, hogy az álláskeresők több mint fele semmilyen szakképzettséggel nem rendelkezik, emellett a járásban nem találhatóak nagyobb létszámot foglalkoztató vállalatok.

A legtöbb főnek munkát adó szervezetek jelenleg az önkormányzatok. A közfoglalkoztatási program mellett Zámbó Tiborné kiemelte a Start munkaprogramokat, amelyek keretében kihasználva a jó minőségű talaj előnyeit, gyümölcstermesztéssel és állattartással foglalkoznak. Az így megtermelt termékeket helyi konyhákon használják fel, eljuttatják a rászorulóknak, a felesleget pedig helyi piacokon értékesítik.

Pozitív tendencia, hogy a közfoglalkoztatottak közül egyre többen helyezkednek el a versenyszférában. „2017 márciusa óta közel száz főnek szűnt meg ebben a formában a jogviszonya” – mondta a hivatalvezető, hozzátéve, hogy azok, akik még azalatt az idő alatt elhelyezkednek, amíg a közfoglalkoztatotti szerződésük érvényes, arra az időszakra, amíg így dolgoztak volna, jár nekik a havi 22.800 Ft-os elhelyezkedési juttatás.

Hirdetés