epitszerA legfrissebb magyar közlöny egyik rendelete sok családi házat építtetőnek és lakásfejlesztőnek fog mosolyt csalni az arcára (és persze sokaknak okoz majd nagy bosszúságot, ha már előrehaladott állapotban áll az építkezése): jelentősen kitolták a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét.

Az eredeti tervek alapján 2020. december 31-e után az új építésű lakásoknak és házaknak legalább BB energetikai besorolással kellett volna rendelkezniük, hogy használatbavételi engedélyt kaphassanak, de végül fél évvel kitolták ezt a határidőt. Több szakmai csoport és természetesen a magánépíttetők és fejlesztők is helyeselték az intézkedést, így ugyanis több idejük maradt vagy a csúszott fejlesztéseket befejezni, vagy legalább felkészülni a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazására.

a legújabb rendelet értelmében viszont a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigénnyel kapcsolatos előírásokat 2022. június 30-tól kell alkalmazni.

A módosítás egyaránt vonatkozik az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló eddigi rendeletre, valamint a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletre, vagyis a több lakásos társasházak fejlesztőire, valamint a családi házat építtetőkre is.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés