adocsaloA cégügyi visszaélések elkövetőinek vagyonkimentését, az adócsalók és a feketegazdaság résztvevőinek mozgásterét szűkítené a szaktárca azokkal az adóügyi egyezményekkel, amelyek megkötését most készítik elő. A megállapodások nyomán banki információkhoz is juthatna a magyar adóhivatal olyan államokból, amelyek akár a kétes pénzek célállomásai is lehetnek – írja a Magyar Nemzet.

Több országgal is tárgyal Magyarország adóügyi egyezmények megkötéséről – tudta meg a Magyar Nemzet.
– Hazánk az adóügyi és a banki információk átadásának mikéntjéről szeretne megállapodni például Andorrával, Barbadosszal, Bermudával, a Brit Virgin-szigetekkel, Gibraltárral vagy a Man-szigettel – mondta  a lap érdeklődésére Pankucsi Zoltán. A nemzetgazdasági tárca adózással foglalkozó helyettes államtitkára megjegyezte: ezek az országok – amelyek közül több egzotikus térségben található – akár kétes eredetű pénzek célállomásai is lehetnek.

A részletekről a minisztériumi vezető közölte: az adóügyi információcseréről szóló egyezmények arra adnak lehetőséget, hogy a konkrét adóügyekben a magyar hivatal külföldi információkhoz juthasson hozzá. A szerződést megkötő országok hatóságai adózási és banki adatokat, ismereteket oszthatnak meg egymással, a közlések hozzájárulhatnak a közterhek beszedéséhez, behajtásához. Sőt, az adójogszabályok áthágása esetén akár büntetőjogi felelősség megállapításakor is hasznosak lehetnek a külföldi információk. Az adatok áramlása – tette hozzá Pankucsi Zoltán – fontos szerepet tölthet be a nemzetközi adóelkerülés különböző formáinak leleplezésében. – Az egyezmények szűkítik a feketegazdaság szereplőinek pénzkimentési lehetőségét, a céges visszaélésekkel szerzett vagyonok eltüntetésének módozatait, a költségvetés megkárosítóinak mozgásterét – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az egyes megállapodások előkészítése, megkötése mellett Magyarország 2013 novemberében csatlakozott az adóügyi adminisztratív segítségnyújtásról szóló egyezményhez is. – A dokumentum legfontosabb célkitűzése – magyarázta a minisztériumi vezető – a nemzetközi adókikerülési módszerek visszaszorítása. Az együttműködés – amelyben egyébként 64 állam vesz részt – nemcsak az adóhatóságok közötti információáramlásnak nyit kaput, más adóügyi megoldásokra is módot ad. Az egyezmény lehetőséget kínálhat például arra, hogy a különböző országok adóhivatalai egy időben hajtsanak végre adóellenőrzéseket. Alapot teremthet emellett arra is, hogy a magyar hatóság más államokban vizsgálódhasson, vagy segítséget kérjen hazai adótartozások külföldi behajtásában. A helyettes államtitkár ugyanakkor megjegyezte: a megállapodás később, a hazai ratifikáció után válik alkalmazhatóvá.

Hirdetés