vizcsoOlyan rossz állapotban van a vízvezeték-hálózat Magyarországon, hogy akad olyan hely, ahol az ivóvíz 60 százaléka is elfolyik.

Országszerte rendszeresek a szivárgások, csőtörések, annyira rossz állapotban van a vízi közműhálózat – hangzott el az RTL Híradójában.

Homoki Andrea, a Víz Koalíció nevű civil szervezet tagja elmondta: mindennek az az oka, hogy nincs forrás sem a felújításra, sem a karbantartásra.

2013 óta a rezsicsökkentés miatt nem változtak a vízdíjak. Így az infláció és az energiaárak robbanása miatt a víziközmű cégeknek nincs pénze a hálózat karbantartására és fejlesztésére – erre szintén figyelmeztet a Víz Koalíció nevű civil szervezet.

A riport szerint a vezetékek olyan rossz állapotban vannak, hogy a víz 22 százaléka egyszerűen elfolyik, ám bizonyos területeken ez akár 60 százalék is lehet.

A Híradó emlékeztet: Gulyás Gergely bejelentése szerint a kormány megbízta az energetikai minisztert, hogy tegyen javaslatot a kormány számára a vízhálózat felújítására és az egységes árrendszer kialakítására. Gulyás azt is elmondta, felmerült, hogy korlátozzák a vízdíj esetében is a rezsicsökkentet árat, de erről még nem született döntés.

(Napi.hu)

Hirdetés