tisztHajléktalanoknak ad munkát a FESZOFE, ami az utóbbi években közel ezer rászorulót foglalkoztatott ilyen formában. A nonprofit cég dolgozói tisztán tartják Ferencvárost, a múlt hónapban pedig brikettáló üzemet és egy dísznövényházat is avattak - a részletekről Bácskai János, a kerület polgármestere és Sebők Endre, ügyvezető igazgató nyilatkozott OrientPress Hírügynökségnek. Mint kiderült, a Boráros tér helyett a Rákóczi híd mellett tart majd ingyenes ételosztást a Főváros.

A FESZOFE, vagyis a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. 2008-ban lett nonprofit Kft. cég, működése azonban már a '90-es évek előtt megkezdődött. Fő profilja a szociális foglalkoztatás, melybe egyrészt a megváltozott munkaképességűek alkalmazása – most 52 ilyen ember dolgozik náluk - tartozik, másrészt a közfoglalkoztatás. Jelenleg varroda, vegyes csomagoló részleg, könyvkötészet és egy nyomda tartozik hozzájuk, 2012-től pedig parkfenntartási és közterületi, kertészeti munkákat is végeznek.

Sebők Endre elmondta, a budapesti, közel 3000 álláskereső hajléktalan mintegy harmadával kerültek már munkakapcsolatba – ez is jól bizonyítja, hogy az ország legnagyobb, és egyetlen ilyen mértékű hajléktalan közfoglalkoztató vállalatáról van szó. 2012-ben már 250 hajléktalannak adtak munkát, tavaly pedig több mint hatszáznak, és idén is több százas létszámról beszélhetünk.

FESZOFE tavaly novemberben elnyerte a Belügyminisztérium Start Minta Program keretén belül meghirdetett pályázatát, s megítélt 105 millió forintos támogatásából indították el „Az utcáról a munka világába” projektet, aminek első üteme április 30-án zárult le. A forrás egy részét a már említett két komoly beruházásra –a brikettáló üzem és dísznövényház felállítására – fordították, körülbelül 60 százalékát a munkabérekre, járulékokra költötték, a fennmaradó összegből pedig munkaruházatot és különböző munkaeszközöket vásároltak.

Bácskai János arra is felhívta a figyelmet, hogy Ferencvárosban jelentős számban látnak el hajléktalanokat: a kerületben 5 intézmény, szálló is működik – köztük a 350 fő befogadására képes hajléktalanszállás, mely korábban MÁV-munkásszállóként funkcionált. Rádiónk kérdésére a polgármester elmondta: a korábban tervezett Boráros téri ételosztási helyszínről lebeszélték a főváros vezetését, mivel a tér frekventált találkozóhelynek számít - helyette a Máriásy utca és a Rákóczi híd találkozásánál rendezik meg a segélyakciókat.

A Rádió Orient vendégei kiemelték, hogy a kerületre több szempontból is pozitív hatást gyakorol a FESZOFE: amellett, hogy látványosan javult a köztisztaság, a gondozott, szép parkok, terek az életszínvonalat is emelik Ferencvárosban – a munka pedig visszaadja a foglalkoztatottak tartását is. Sebők Endre elmondása szerint a náluk dolgozó hajléktalanok mintegy 90 százaléka szállón és nem az utcán lakik, többen pedig már – főként élettársak, a kettejük fizetéséből – lakást is tudtak bérelni.

Pozitív elbírálás esetén „Az utcáról a munka világába”-program második üteme valószínűleg május közepén/végén indul, várhatóan átnyúl 2015-re is, és 200 hajléktalan foglalkoztatását tenné lehetővé - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Mint Bácskai János a beszélgetés során emlékeztetett, Ferencvárosban aktuális még a József Attila Program, mely városrehabilitáció segítségével öt házat – köztük azt a Gál utcait is, melyben a költő született – újítanak fel. Az adósságkonszolidációnak köszönhetően saját erőből további 4 ház kerül felújításra a kerületben, valamint aktuális a kerületi bölcsődék fejlesztése is. – sorolta a polgármester, hozzátéve, hogy az új Fradi-pálya várhatóan május végén nyitja meg kapuit, s ezzel Európa egyik legmodernebb, 25 ezer fő befogadására alkalmas stadionját adják át a közönségnek.

Hirdetés