erdotuzTöbb mint 3 ezer esetben riasztották szabadtéri tüzekhez az első negyedévben a tűzoltókat – tájékoztatta az OrientPress Hírügynökséget (OPH) Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Ahogy javul kint az idő, úgy szokott csökkenni a lakástüzek, és emelkedni a kinti tüzek száma, mivel azonban az időjárás most meglehetősen szeszélyes és hűvös, idén még nem ugrott meg eddig a szabadtéri tüzek száma – mondta el Mukics Dániel. Mostanáig mintegy 3 ezer ilyen tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Mint kifejtette, ezek a számok az időjárástól is függenek, hiszen ha csapadékos az idő, kevésbé emelkedik a szabadtéri tüzek száma, száraz, meleg, csapadékmentes időjárás esetén viszont megugrik. Ahogy elkezdődnek a kerti és a mezőgazdasági munkák, az tükröződik a tűzoltói statisztikai adatokban. Ebben az évben eddig 3 ember vesztette életét és 10 ember sérült meg olyan tűz miatt, ami kis kerti gazégetésnek indult – emelte ki Mukics Dániel.

A kerti zöldhulladék elégetésének szabályait ismertetve a szakember elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint csak ott szabad a kertben keletkező növényi hulladékot – és csak növényi hulladékot – elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, tehát nem egységes az ország ebből a szempontból. Mint fogalmazott, önkormányzattól függő, és amelyik engedi, ott a rendeletben meghatározott időpontban szabad kerti zöldhulladékot égetni. Ahol nincs ilyen rendelet, ott egyértelműen tilos – húzta alá, kiemelve azt is, hogy a helyzet változni fog.

A most érvényben lévő szabályozás szerint addig szabályozhatják ezt az önkormányzatok, ameddig a – járvány miatt kihirdetett – veszélyhelyzet érvényben van, ennek megszűnését követően azonban országszerte mindenhol tilos lesz kerti zöldhulladékot égetni.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kerti zöldhulladék égetését is körültekintően, gondosan kell végezni, így például ha feltámad a szél, azonnal abba kell hagyni a tevékenységet, emellett mindig oda kell készíteni azokat a szerszámokat, amelyekkel kordában lehet tartani a tüzet, és mindig kell a közelbe helyezni vizet vödrökben, vagy oda kell helyezni a kerti slagot.

Kitért arra is, hogy helyi rendelet meglétekor a kerti zöldhulladék égetését nem kell külön bejelenteni a katasztrófavédelemnél, külterületen azonban tilos a zöldhulladék-égetés. Tilos nádast, tarlót égetni – mondta. Csak akkor van erre lehetőség, ha a növényeket olyan betegség támadta meg, ami semmilyen más módon nem kezelhető. Külterületen tehát csak akkor lehet elégetni zöldhulladékot, ha ezt valamilyen növényegészségügyi szempont indokolja, és ehhez a kormányhivatal környezetvédelmi hatósági engedélye is szükséges – hangsúlyozta. Ennek az engedélynek a birtokában kell bejelenteni a katasztrófavédelemnek 5 napon belül – tette hozzá.

A tavasszal kezdődő turistaszezon kapcsán Mukics Dániel beszélt arról is, hogy amíg nem zöldül ki teljesen a természet, addig különösen nagy a veszélye a szabadtéri tüzeknek. Mint arra felhívta a figyelmet, amellett, hogy természetvédelmi okokból sem szabad szennyezni az erdőt, a tájat, a túrázók, kirándulók ne dobják el az égő cigarettát, és ne dobjanak el üveg- vagy műanyaghulladékot, mert ezek a palackok képesek nagyítóként működni, és a nap sugarait összegyűjtve tüzet okozni. Száraz, füves földterületen – folytatta – ne járassa senki az autóját, mert a kipufogó keltette hőtől meggyulladhat a száraz aljnövényzet.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az erdőkben kijelölt tűzrakó helyek is találhatók, és itt szabad csak például bográcsozni, de itt is csak abban az esetben, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Ha igen, akkor erdőkben, fásításokban, útmenti facsoportokban és ezek 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani – mutatott rá.

A tűzgyújtási tilalomról a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni egy térkép segítségével. Jelenleg sehol nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom – fűzte hozzá.

(OPH)

Hirdetés