balanA kormány mégsem zárja le az egyeztetést a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási tervéről, miután több önkormányzat és szervezet is felháborodásának adott hangot.

 Pár nappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy a Balaton-parti új szabályozási tervvel kapcsolatos egyeztetési folyamat megszakadt, a kormány lényegében megvezette az önkormányzatokat, miután az ígért alapos és közvetlen párbeszéden alapuló egyeztetésből nem lett semmi, miközben több komoly aggály is felmerül az új fejlesztési tervekkel kapcsolatban.

Balatontipp.hu azt írja, hogy Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára november 19-én e-mailben arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy az általuk korábban november 8-áról 22-ére hosszabbított határidővel sem zárult le az egyeztetés.

A kormány szerint a tervcsomag célja a természet-, környezet- és tájvédelmi érdekek összehangolása a vízpart turisztikai hasznosításával, hogy biztosítsa a vízhez való eljutást a szabadidős tevékenységeknek lehetőséget nyújtó, meglévő és kialakított zöldterületeket, kempingeket és strandokat, valamint további zöldterületek kialakítását szorgalmazza a vízminőség megóvása, a nádasok és a magántulajdon sérelme nélkül.

Az egyeztetésre azért van szükség, mert a Balaton partvonalát meghatározó eddigi jogszabályt új váltja fel. Akit érdekelnek a tervek, itt letöltheti azokat.

A Balaton forró téma, mert a kormányt és a hozzá közel álló üzleti köröket az a vád éri, hogy lényegében magánosítják a Balatont. Az Index.hu éppen ma írt arról, hogy a fenti tervezetből az olvasható ki, hogy a kormány például lépésről lépésre, módszeresen szorítaná ki teljesen a Club Aliga területéről az embereket. A Club Aliga Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó közvetett érdekeltségébe tartozik.

Hirdetés