ifjuUtoljára 1998 és 2002 között foglalkozott Szeged és környéke érdemi kérdésként az ifjúságpolitikával – azóta nem születtek érdemi válaszok a fiatalok gondjaira. Ezért látta indokoltnak Csongrád megye kormánymegbízottja, hogy jöjjön létre egy olyan egyeztető fórum, amely a fiatalokat tömörítő civil szervezeteket ülteti egy tárgyalóasztalhoz. B. Nagy László a találkozón hangsúlyozta: a külön-külön végzett értékes munka sokszorosan eredményesebb lehet, ha nem önállóan kell küzdeni a célokért. A fórumon elhangzott: még régről időszerű egy közös ifjúságstratégia megalkotása.

Mintegy 120 olyan szervezet üdvözölte a kezdeményezést, amely fiatalokat képvisel. Itt közösen foglaltak állást abban, hogy hosszú távú, egységes ifjúságpolitikai stratégia-koncepció szülessen meg, mely valódi lehetőséget kínál a térségben felnövekvő generációk jövője alakításában.

B. Nagy László kormánymegbízott arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az elkövetkező időszak komoly felelősségvállalással jár az ifjúsági civil szervezetek és az ifjúsággal foglalkozó intézmények munkatársai számára, hiszen az egységes ifjúságpolitikai stratégia kialakítása és érvényesítése komoly hiányt pótol. Kiemelte, hogy napjaink egyik társadalmi problémája a fiatalság elvándorlása. Ezért különösen fontos, hogy az elkészülő stratégia, a helyi értékeket hangsúlyozza, az azokhoz való ragaszkodást támogassa. Megnyitó beszédében megköszönte a szervezetek képviselőinek, hogy elfogadták a meghívást, és ígéretet tett arra, hogy a térség ifjúságpolitikai koncepciójának ügyét képviselni fogja az illetékes minisztériumok felé is.

A kormánymegbízott társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadója, a rendezvény házigazdája, Kothencz János arra emlékeztetett, Szegeden utoljára 1998. és 2002. között eshetett szó érdemben ifjúságpolitikai kezdeményezésekről. Azóta nemcsak az ifjúságpolitika, de az ifjúsági profilú civil szervezetek támogatása is elszegényedett.

Mihálffy Béla, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági és Sportbizottsági alelnöke, köszöntőjében elismerte mindazok szorgalmát és igyekezetét, akik az elmúlt években is komoly munkát végeztek a térségben felnövekvő generációkért. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor azt a tényt, hogy hosszú évek óta nem voltak képesek a városatyák és a város vezetése a jelentőségéhez méltó szintre emelni a térség ifjúságpolitikai kérdéseit.

Az ifjúsági érdekegyeztető fórum tagjai olyan elvi alapokban állapodtak meg, illetve témákat jelöltek meg, melyeken keresztül megszülethet a térség ifjúságstratégiája. Szeged és térsége jövőjével összefüggésben a következő fejezetekre helyezik a hangsúlyt a fiatalok: ifjúság és lokálpatriotizmus, ifjúság és multikulturalizmus, az ifjúsági szubkultúrák kérdésköre, preventív családpolitika – ifjúság és szocializáció. A munkát a már meglévő helyi értékek számba vételével, újragondolásával kezdik. „A helyi értékeink és a jövő” tematikában az életmód és egészségvédelem, az ifjúsági drogstratégia, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi alap- és szakellátás, a gyermekek és fiatalok veszélyeztetettsége és a bűnmegelőzés is górcső alá kerül. A témakörök meghatározása után a fórum minden tagja egyetértett abban, hogy hatékony és gyors cselekvésre van szükség.

Az érdekegyeztető fórum döntött arról is, hogy tovább bővíti körét, és a jövőben rendszeresen konzultálnak egymással a különböző témák mentén kialakított munkacsoportok. 2014 végére olyan egységes ifjúságpolitikai stratégiát szeretnének átnyújtani a kormánymegbízottnak, mely konkrét válaszokat, cselekvési javaslatokat ad a mindenkori jogalkotó kezébe. Az első ifjúsági érdekegyeztető fórumon még a szervezők számára is meglepő módon teltház volt, és ahogyan azt a szervezetek képviselői jelezték, a jövőben még inkább növekedni fog a közös munkálkodásban részt vevők létszáma.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)

Hirdetés