ut10Mintegy 85 kilométer mellékutat újít fel idén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyében, közel 17 milliárd forintból – közölte a társaság, miután Tökölön Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvételével megtartották a projekt nyitórendezvényét – írja a Magyar Nemzet.

A csaknem 85 kilométer erősen leromlott állapotú mellékút rekonstrukciója az Új Széchenyi Terv Regionális operatív programok keretében 16,6 milliárd forintos támogatásból valósul meg. Idén e programok keretében országosan közel 600 kilométer régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg, amelyhez csaknem 87 milliárd forint európai uniós forrást használ fel az ország – emelte ki beszédében Kövér László az Országgyűlés elnöki hivatalának tájékoztatása szerint.

A házelnök ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának újra kell rendeznie életét, a kor pedig sorsdöntő esélyt ad arra, hogy újra megtalálja önmagát, a benne élő nemzetek pedig saját boldogulásukat. „Meg kell szereznünk a lehetőségeket, át kell tárgyalnunk magunkat a nagy európai dzsungeleken, ki kell küzdenünk a magunk részét a tárgyalóasztalnál, de nem szabad felednünk: minden lehetőség annyit ér, amennyit életre váltunk belőle, s a szerdán induló nagyszabású projekt ilyen lehetőség” – jelentette ki a házelnök.

„Az Európai Unió egyebek mellett üzleti vállalkozás, amelyben mindannyian adunk és kapunk” – mondta Kövér László, utalva arra, hogy sok szereplőn múlik – a kormányzaton, a diplomácián, a helyi önkormányzatokon, állami és magáncégeken –, hogy az ország számára nyereséget hozzon ez a vállalkozás. „A sokat várt, a régóta remélt fordulathoz sokak közös munkája kell. Szükség van a munkavállalókra, a civil szféra vállalkozóira, a kis-, a közepes és a nagyvállalkozókra, a multikra, akik komolyan veszik a hivatásukat, s akikkel ezért partnerként tudunk együtt dolgozni közös célok eléréséért. Ez az a bizonyos sokat emlegetett nemzeti együttműködés” – fogalmazott.

A program keretében az év végéig megújul a Csepel–Ráckeve–Kiskunlacháza, az Abony–Újszász, a Szentendre–Pomáz, a Cinkota–Zsámbok, a Rákoskeresztúr–Isaszeg–Gödöllő, a Gomba–Sülysáp, az Aszód–Sülysáp, a Szentendre–Visegrád, a Vecsés–Alsónémedi, a Vác–Gödöllő, az Újpest–Veresegyház–Galgamácsa, a Tápiószentmárton–Cegléd, az Újhartyán–Sári összekötő út és a kóspallagi, péceli bekötőút egy-egy szakasza, valamint az 1111-es és 1112-es mellékút kereszteződésében a pomázi körforgalomnál található útszakasz.

A teljes körű felújítások során megerősítik és szélesítik a burkolatot, kicserélik a kopóréteget, a belterületi szakaszokon kiépítik, illetve felújítják a vízelvezető árkokat és a buszöblöket, a külterületi szakaszokon pedig rendezik az árokpadkát, tartós útburkolatjeleket festenek és rendbe hozzák az átereszeket. A beruházásnak köszönhetően a forgalombiztonság és a szolgáltatás színvonalának növekedése mellett érzékelhetően csökken majd az utazás időtartama.

 

Hirdetés