penzoszÁllamháztartási stabilizációs intézkedésekről határozott a kormány, amiről a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet. Eszerint a pénzügyminiszter feladata, hogy július 20-ig 152,5 milliárd forinttal csökkentse az előirányzatokat, a kormány pedig 416,794 milliárd forintot zárol a tárcák idei kiadásai közül.

A kormányhatározat mellékletéből kiderül, melyik minisztériumtól mennyit vesznek el. A kormány arra is felkérte a tárcák irányítóit, hogy „tegyék meg felajánlásukat a 2022-es államháztartási egyensúly megőrzésének biztosításához”.

Többek közt százmillióval kevesebb jut a fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulásra, hárommilliárddal kevesebb pedig a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására. A GYES-en és GYED-en lévők hallgatói hitelének célzott támogatására szintén kétszázmillióval kevesebb jut.

A Paks 2. projekttől szintén elvonnak százmilliárdot, a Liget Budapest Projekttől pedig 14,2 milliárdot.

A szociálpolitikai menetdíj támogatását szintén csökkentették ötmilliárddal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettséget tizenkét milliárddal, és az Eximbank Zrt. tőkeemelése sor mellett is találunk mínusz tízmilliárdot.

kiadas

Zárolási kötelezettség a minisztériumoknál

A Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a fentieken felül több mint 415 milliárdos zárolási kötelezettséget ró a kormány a különféle minisztériumokra, de az intézkedés érint állami szerveket és alapokat is. A legnagyobb, több mint 75 milliárdos zárolási kötelezettség a Technológiai és Ipari Minisztérium érinti, de közel 66 milliárdnyi forint jut mind a Belügyminisztériumra, mind a Miniszterelnökségre is. Ugyanakkor a zárolási kötelezettség nem érinti a nyugdíjbiztosítási, rezsivédelmi és honvédelmi alapot sem a gyakorlatban.

kiadas2

Hirdetés