megyehSok változást hoz az új év. Január 1-től vármegyének hívják a megyéket, de kell pár hét, amíg ez mindenütt látható lesz.

Egy országos terv szerint haladnak a munkálatok, táblából több mint 700-at cserélnek le a táblagyártók kapacitásának figyelembe vételével - közölték. Azt, hogy mennyibe kerül a táblacsere, majd csak utólag árulják el.

Nemcsak a táblákat kell lecserélni, változnak a hivatalos pecsétek, fejlécek. Minden olyan dolgot át kell nevezni, aminek nevében eddig a "megye" szó szerepelt. 2023. január 1-jei hatállyal összesen 1172 jogszabály módosult.

Az alaptörvény 11. módosítása a történelmi hagyományokra hivatkozva változtatta meg a megyék nevét vármegyékre. emiatt például a megyei újságok és hírportálok neve is változik.

Megkezdte vidéki lapcsaládjának átnevezését a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) központi cége, a Mediaworks Hungary Zrt., így a megyei lapokból a jövőben majd vármegyei lapok lesznek.

A Mediaworks gondozásában számos vidéki napilap van, ezek egy részének a címében is szerepel a megye szó, amely mostantól vármegyére változik.

A médiaóriás már meg is kezdte az új címek levédetését, és védjegyoltalmat kértek egyebek között a Heves, a Fejér és a Békés Vármegyei Hírlap nevére.

Hirdetés