hazepJúlius 1-jén indul a falusi CSOK, amely összesen 2486 települést fog érinteni, ráadásul a tanyákra is teljes egészében kiterjed. Mivel a programban elérhető legdrágább járásokról és településekről már írtunk, most a legolcsóbbakat vesszük górcső alá. Ennek alapján a HelloVidék a friss lakáspiaci statisztikák alapján arra kereste a választ, hogy a programban részt vevő legolcsóbb településeken mire is lesz elég a támogatás.

Már csak néhány hét és elérhető lesz a családvédelmi program számos eleme, köztük a falusi családi otthonteremtési kedvezmény is. Korábban már írtunk róla, hogy a tanyákra is kiterjedő falusi csok keretében az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak használt ingatlan vásárlására vagy annak felújítására, bővítésére.

A Magyar Közlönyben megjelent részletszabályok alapján a falusi csok igénylésére vonatkozó kérelem 2019. július 1. és 2022. június 30. között nyújtható be.

Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

Amennyiben a támogatott személyek kizárólag korszerűsítésre szeretnék felhasználni a kedvezményt, úgy fenti támogatási összegek fele lesz elérhető.

Már most lehet látni, hogy komoly érdeklődés övezi a falusi CSOK-ot. A Takarék Csoport előrejelzései azt mutatták, hogy három év alatt, közel 150 milliárd forint értékben, összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban . Ahogy azt a HelloVidék megkeresésére elárulták, tapasztalataik alapján a falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, és segítheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését.

A legolcsóbb járások és települések

A falusi csok települések listájára 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fő alatti, csökkenő lélekszámot mutató település került. Ennek alapján most utánajártunk annak, mennyire járna rosszul az, aki egy kevésbé ismert, kicsit eldugott településen venne házat. Elemzésünkhöz a HelloVidék falusi csok adatbázisát hívtuk segítségül, amelyben - az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpontnak köszönhetően – lakáspiaci adatok is rendelkezésre állnak.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés