szavazas1Nem lepte meg a piaci szereplőket a Fidesz nagyarányú győzelme. A legtöbben azt várják, hogy nem változik az elmúlt négy év gazdaságpolitikája. Befektetésbarát intézkedések is jöhetnek, de ha a költségvetés kilyukad, akkor a vállalatoknak kell majd több adót fizetniük – írja a Világgazdaság.

A forint és a BUX mozgását sem befolyásolta, hogy a Fidesz nagyarányú győzelmet aratott a vasárnapi országgyűlési választásokon. Rövid távon nem várható változás, de a következő négy évben érhetik meglepetések a gazdaság szereplőit.

A Buda-Cash elemzői szerint a gazdaságpolitikában lehet esély egy kisebb korrekcióra, bár a fő irányok vélhetően nem változnak. „Az állam kitüntetett szerepe és hatalma megmaradhat, és a nem szokványos gazdaságpolitika is folytatódhat” – vélik az elemzők, akik szerint esetleg pár „gesztust” tehet a kormány az üzleti élet eddig kevésbé kedvelt szereplői felé. Egyelőre nem várható fordulat, hiszen májusban európai parlamenti választás lesz, ősszel pedig önkormányzati választások jönnek. „Emiatt nem érdemes arra számítani, hogy a szavazatszerző retorika addig érdemben megváltozik, egyedül talán a kommunikációban meglévő az EU-ellenesség enyhülhet” – vélik a Buda-Cash elemzői.

A Citi elemzői feszes költségvetési politikára számítanak, amit az elmúlt négy év során is folytatott a kormány. „A befektetők kedvezőnek tarthatják, hogy fennmarad a politikai stabilitás és a kormány tartósan a GDP 3 százaléka alatt tarthatja a hiányt” – vélekedtek a Citigroup közgazdászai. Ugyanakkor nem várják azt, hogy a vállalati különadók csökkennének a következő években. A Citi elemezői úgy vélik, ha a növekedés gyorsulása teret ad költségvetési lazításra, akkor a vállalati adók mérséklése helyett sokkal valószínűbb, hogy a személyi jövedelemadót csökkenti a kormány. A Buda-Cash viszont úgy véli, hogy később mérséklődhetnek a különadók, ha a gazdaság állapota lehetővé teszi, de ha a költségvetésnek pénzre lesz szüksége, akkor aligha járhatnak jó a hazai tőzsdei társaságok.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza szerint piacbarátabb kormányzásra lehet számítani, és kevésbé lesz a multinacionális vállalatok ellen a kabinet. Ha ezáltal növekszik a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, akkor javulhat a potenciális GDP növekedési üteme – véli Gabler. „Ettől még messze vagyunk, de már a választások előtt látszott egy enyhe fordulat a gazdaságpolitikában, azaz a növekedésre került a legnagyobb hangsúly.”

A Citi közgazdászai ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy változatlan gazdaságpolitika mellett Magyarország növekedési kilátásai a régiós társakhoz képest gyenge lehetne: a magánszektor beruházásait és munkahelyteremtését nyomás alatt tartja a tőkeáttétel csökkenése és a kormányzatnak az a politikája, hogy beavatkozik a folyamatokba.

A leginkább érdekes kérdés a nonprofit közműszektor megteremtése, a devizahitelesek megmentése, valamint az a cél, hogy a bankok legalább 50 százaléka magyar tulajdonú legyen. A Citi szerint a devizaadósok megmentésére nem valószínű, hogy radikális megoldást alkalmaznak, ám a kormány tagjai a devizahitelek kivezetéséről beszélnek. A bankok fokozott terhelésére Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza is felhívta a figyelmet. Szerinte lehet eladó bank most is Magyarországon, de a jelenlegi magyar politikai környezetben lehetetlen vevőt találni.

A billegő egy mandátum nem igazán számít

A Jobbik kilátásai javulnak
„A kétharmados többségnek – ami szombatig billegni fog – a parlamenti és jogalkotási szempontból nagy jelentősége nincs” – mondta a Világgazdaságnak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. A Fidesz akkor is el tudja érni a kétharmados többséget, ha az esetleg egyedül nem lenne meg. Akár egy Jobbikos képviselő átszavazásával, vagy bármelyik másik frakcióban egy-két képviselő meggyőzésével elérhető lenne a kétharmad – véli Juhász. „Szimbolikus jelentősége van a kétharmadnak, ha meglesz, akkor a Fidesz politikájának teljes visszaigazolását kapja” – tette hozzá. Juhász szerint a Fidesznek nincs oka megváltoztatni stratégiáját.
A Political Capital elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy a Jobbik egy dinamikusan növekvő párt, ám a parlamenti pozíciója nem fog változni a kedvezőbb eredmények hatására. „A politikai kilátásai elég jók, ha a Fidesz vagy általában a magyar civil társadalom továbbra sem talál választ a Jobbik jelentette kihívásra, akkor 2018-ban reális kormányváltó alternatíva lehet.”

Hirdetés