biro kKöltségvetési csalás bűntette miatt vádat emeltek öt férfi ellen. 2011 és 2014 között megkíséreltek szabálytalanul megszerezni több mint félmilliárd forint támogatást egy uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó mórahalmi makettpark építésére.

A vádirat szerint az egyik férfi egyikük cége 2009 novemberében pályázatot nyújtott be egy, ötven fontos, a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló műemléket bemutató makettpark kialakítására, vállalva azt, hogy az intézményt aztán öt éven át üzemelteti. A támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg – tájékoztatta az MTI-t a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője, Saághy Flóra.

A beruházás generálkivitelezője és műszaki ellenőre is a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaság volt. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég, 15 százalékos önerő mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból valósított volna meg.

A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára. A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében elhatározták, hogy a benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A vádlottak mindvégig tisztában voltak a kivitelezés tényleges állásával, azzal is, hogy a teljesítettként megjelölt makettek egy része nem készült el, vagy csak silány minőségben, egyes darabok elszámolása pedig túlárazott volt. 2014 júniusáig több mint 510 millió forintra nyújtottak be igényt. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik.

A vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park nem tudott látogatók fogadni, több makett sérült volt, húsz pedig az ellenőrzéskor nem is volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték. Az ügyész szerint 436 millió forintból a végrehajtási eljárásban alig 50 millió forint térült meg.

Hirdetés