novak katalin01Pályázatot írnak ki új családi és munkahelyi bölcsődei helyek létrehozására 2,8 milliárd forintos keretösszegben – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője kedden Budapesten.

Az új bölcsődék létrehozására és kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére augusztus 15-éig, illetve szeptember 15-éig lehet pályázni.

A családi és munkahelyi bölcsődék rugalmasabban működtethetők, mint a klasszikus bölcsődék, kevesebb szabály vonatkozik rájuk – indokolta a döntést Novák Katalin miniszter –, az elmúlt időszakban nyolcszorosára emelték a munkahelyi bölcsődék támogatását, ennek az intézménynek azonban ma még nincs kultúrája Magyarországon, ezért is szeretnék a mostani pályázattal ösztönözni a munkaadókat ilyenek létesítésére.

Beszámolt arról is a miniszter asszony, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülésén jelen volt Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki arról számolt be, hogy „nyugalmi állapotban van” a járványhelyzet, kevés a megbetegedés, és ez a magas átoltottságnak köszönhető.

Az operatív törzs további döntései közül kiemelte, hogy bővítik az Erzsébet-táborok hálózatát, Csillebércen és Galyatetőn is lesz ilyen. Biztosítják a tervezéshez és az előkészítéshez szükséges forrásokat, az ingatlanok már az alapítvány tulajdonában vannak – mondta. A beruházással 2000 férőhellyel tudják bővíteni a kapacitást. Hangsúlyozta: mindkét tábor esetében teljes átalakításra van szükség. A járvány alatt felújított zánkai táborban már 3000 gyereket tudnak egy héten fogadni, augusztustól pedig a fonyódligeti beruházást is befejezik, és megnyílik a jurtatábor.

Döntöttek arról is, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatják a Szent János Kórház és Szakrendelő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztályát. Teszik ezt annak érdekében, hogy fejleszthessék a kapacitásait. A fejlesztéssel a járóbeteg-ellátást igénybe vevők száma megduplázódhat, a fekvőbeteg-ellátásban részesülőké pedig másfélszeresére emelkedhet.

Novák Katalin kitért arra, hogy a járvány elleni védekezésben segítő 9000 egyetemista ingyenes belépőt kap az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) nulladik napjára. A miniszter szimbolikusnak nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatát, amelyet jó szívvel támogattak, hogy megköszönjék az egyetemi hallgatók segítségét.

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, vizsgálja meg, hogyan tudná támogatni a kis településeken tartandó rendezvényeket, falunapokat. Novák Katalin a turizmussal összefüggésben emlékeztetett: megteremtették a SZÉP-kártyák alzsebei között az átjárhatóságot, emelték a kártyára adómentesen utalható összeget; reményét fejezte ki, hogy mindenki tartalmasan ki tud kapcsolódni a nyáron.

Hirdetés