magyar falu logoMegkezdődött a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program újabb felhívásának társadalmi egyeztetése. A legkisebb hazai településeken működő mikrovállalkozások újabb harmincmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.

A Magyar Falu Programmal a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét, valamint a magyar vállalkozások fejlődését, megerősödését támogatjuk – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Ezt segíti a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program is, amelynek korábbi felhívásaiban már háromezernél több pályázót támogattak több mint 31 milliárd forint értékben.

A program keretében 2022. február 17-től nyújthatnak be kérelmet az 5000 fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő, illetve a fejlesztéseiket ott megvalósító mikrovállalkozások, 2-10 millió forint közötti támogatásra – közölte György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A támogatás formája: vissza nem térítendő, intenzitása maximum 70 százalék, vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam, a lehívható előleg mértéke 50 százalék. A felhívásra beérkező támogatási kérelmek egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján, folyamatos elbírálással választják ki.

A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint infrastruktúra- és ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható. Támogatható tevékenység a gyártási licenc és know-how beszerzés, az információs technológia fejlesztése is. Emellett a pályázatban részlegesen elszámolható a projekt-előkészítés és projektmenedzsment is. Azon vállalkozások pályázhatnak, amelyek nem tartoznak a KATA hatálya alá, minimum egy lezárt, teljes üzleti évvel rendelkeznek, és állományi létszámuk minimum egy fő.

A pályázat társadalmi egyeztetése 2021. december 31-éig zajlik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hirdetés