eu2014A teljeskörű elektronikus pályázati ügyintézés fontos állomása az az új FAIR névre keresztelt rendszer, amely már segít abban, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban meghirdetett 9 új pályázatot a következő napokban benyújtsuk - hívta fel a figyelmet a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Informatikai Rendszer (FAIR) mai bemutatójának bevezetőjében Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai tájékoztatásért felelős helyettes államtitkárának szavai szerint ez az egységes keretrendszer segít majd abban, hogy egyetlen, személyre szabott felület segítségével tudják az érdeklődők kezelni a pályázatokhoz, projektekhez kapcsolódó különböző feladatokat.

A rendszer egyik fontos újdonsága, hogy összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal (NAV, Cégbíróság, Földhivatal bizonyos adatai, később ezek köre bővül majd), így ezek segítségével automatikusan tudja legenerálni a pályázó elektronikusan a szükséges dokumentumokat. Csepreghy szavai szerint a fejlesztések révén a korábbi pályázatokra jellemző mintegy 600 adatmező száma mostanra 300-ra csökkent és további csökkentés is várható. Ezek tehát a pályázóbarát rendszer felé való határozott elmozdulást jelentik, az új rendszer az egész Európai Unióban is példaértékűnek mondható - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Laposa Tamás, a Miniszterelnökség informatikai főosztályának szakértője a FAIR rendszer bemutatása kapcsán többször is hangsúlyozta, hogy a rendszer egy 5-10 perces regisztráció után személyre szabott pályázati felület elérését teszi lehetővé. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a jelenleg már meghirdetett 9 új uniós pályázat kitöltő programja holnap, azaz szerdán délután jelenik meg. Amint reggel megírtuk: a 9 pályázatból a két, várhatóan nagyon népszerű pályázatnál a benyújtási kezdőnapot november 10-ről 12-re csúsztatták át.

Hirdetés