tanya03Reagálva a soha nem látott intenzitású érdeklődésre, amely idén a Tanyafejlesztési program iránt mutatkozott, a program forrásait az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte.

A tanya a magyar vidéknek több évszázadra visszanyúló, jelentős gazdasági, települési és társadalomtörténeti múlttal rendelkező öröksége – írta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter –, amely különösen az Alföldön ma is sokaknak nyújt otthont. A tanyák igazodnak természetföldrajzi adottságainkhoz; az itt élő generációk nemzedékről nemzedékre adják át a hazai termesztési-tenyésztési hagyományainkat, a gazdálkodásban megszerzett és felhalmozott tudásanyagot, őrzik tájfajtáinkat, illetve őshonos állatfajtáinkat.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az évben immáron kilencedik alkalommal hirdette meg az agrártárca a Tanyafejlesztési programot, összesen 858 millió forint induló keretösszeggel. A pályázat célja a tanyasi gazdálkodás megújítása, az életmód hátrányainak csökkentése, sajátos értékeinek megmentése és megőrzése. A támogatást többek között lakóépület felújítására, gazdálkodást segítő gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, állatállomány kialakítására, bővítésére és feldolgozó kapacitások kiépítésére lehet fordítani.

A miniszter azt is megírta, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a minisztérium a támogatási keretösszeget 1,9 milliárd forintra emelte, így 680 pályázó részesülhet a forrásokban. A statisztikák jól mutatják, hogy a Tanyafejlesztési programra évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik. A kezdeményezés fennállása óta 3441 pályázó részére mintegy 13,1 milliárd forintot ítélt meg a kormány teljes egészében nemzeti forrásból.

Hirdetés