fasitFolytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egymilliárd forintot kínál fel a tízezer fő alatti települések számára.

Huszonnégyezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb. Az érdeklődők első lépésként június 10-e és 30-a között regisztrálhatnak, majd a konkrét fákra vonatkozó igényüket július 5-étől nyújthatják be az orszagfasitas.hu oldalon.

Az Agrárminisztérium – a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által biztosított forrásból – 2020-ban indította el a Településfásítási programot, amelynek keretében 12 ezer sorfát ültettek el összesen 474, tízezer fő alatti településen. Látva az egyértelmű sikert és a jelentős érdeklődést, az Agrárminisztérium a program folytatására további egymilliárd forintot kínált fel. Ennek alapján idén ősszel és 2022 tavaszán további, összesen 24 ezer sorfát ültethetnek el közel ezer, tízezernél alacsonyabb lélekszámú településen.

A program most induló, második ütemében az igénylők 19, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafaj közül választhatnak. Településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek, amelyek között megtalálhatók az ezüst-, valamint a kislevelű hárs, a kocsányos- és csertölgy, a díszalma és díszkörte, a fehér eper, a hegyi juhar, a keskenylevelű és magas kőris, továbbá a királydió is. A nagyméretű sorfák mellett a program része a szállítás, a mulcs, a fa törzsét védő rácsok és a támasztó karók költsége is, ezenfelül szakember jelenléte minden ültetéshez.

Az igénylés első és nélkülözhetetlen lépése a regisztráció, amely 2021. június 10-én nyílt meg és 20 napig, június 30-áig áll nyitva az érdeklődő települések számára az Országfásítási program honlapján. Amennyiben egy település nem regisztrál, a 2021. július 5-én induló második lépésben, a konkrét fafajok igénylésében sem vehet részt. Fontos tudnivaló az is, hogy egy településről csak egy regisztráció nyújtható be, ezért az érintetteknek érdemes egyeztetniük az önkormányzattal.

Regisztrációra, illetve igénylésre a települések önkormányzatai, önkormányzati és állami intézményei, egyházi és civil szervezetei, intézményeik jogosultak. Annak érdekében, hogy minél több település jusson fához, a program első, 2020-2021-es ütemében nyertes települések a mostani folyamatban már nem vehetnek részt. Az igénylésre jogosult települések jegyzékét az érdeklődők megtalálják az Országfásítási program honlapján.

A tájékoztatás szerint a program lebonyolítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi, együttműködésben az Országos Erdészeti Egyesülettel. A szakmai hátteret mindemellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete is biztosítja. Erdész és kertész szakemberek minden ültetésen részt vesznek, szükség esetén szakmai segítséggel, tanáccsal szolgálva. A program részleteit a www.orszagfasitas.hu oldalon lehet megismerni.

Hirdetés