Megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása.


Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter tájékoztatása szerint a pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól tízmillió forintig terjedhet, pályázni pedig azok a szervezetek tudnak, amelyek állatvédelemmel vagy mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkoznak.

Az elnyert összeget a pályázó a működéséhez és programjaihoz kapcsolódó költségekre is felhasználhatja, továbbá ivartalanításra és állategészségügyi szolgáltatásra is fordíthatja, valamint állatmenhelyként vagy természetvédelmi mentőközpontként szolgáló saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan fejlesztését, férőhelybővítését is finanszírozhatja belőle.

Igyekeznek figyelmet fordítani az ivartalanítás támogatására is – mondta a kormánybiztos –, ezért a társállatokkal foglalkozó szervezetek esetében az igényelt támogatási összeg 20 százalékát kötelezően ivartalanítási költségre kell fordítani, a vadállatokkal, haszonállatokkal és mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkozó szervezetek esetében pedig minimum 20 százalékot kötelezően állategészségügyi szolgáltatási költségre kell hasznosítani.

Pályázni május 21.-én 14 óráig lehet a lebonyolító Bethlen Gábor Alap Zrt. honlapján.

Ovádi Péter felidézte, hogy már 2002-ben is írtak ki 500 millió forintos keretösszegű pályázatot a civileknek, mind a 187 érvényes pályázatot benyújtó szervezet nyert. 2023-ban pedig a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal 123 millió forintot fordítottak többek között civil ernyőszervezetek támogatására, valamint nehéz helyzetekben – tűzeset, baleset – gyorssegélyt nyújtottak nekik. „Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezek áldozatos munkáját mind anyagilag, mind erkölcsileg megbecsüljük” – mondta a kormánybiztos.

Hozzátette, hogy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló kapcsolatot sikerült kialakítani a civil szervezetekkel, a véleményüket mindig kikérik, és kiemelten számítanak a gyakorlati tapasztalataikra is. Az adminisztrációs terheket igyekeztek a minimumra csökkenteni, és megerősítették az elektronikus ügyvitel lehetőségét is.

Hirdetés