szalay-bobrovniczky-vinceMegnyíltak a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatására kiírt pályázatai – közölte a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Vince.

A támogatásra rendelkezésre álló forrás több mint 388,3 millió forint, a pályázatokat július 27-én 14 óráig várják. Azok a civil szervezetek pályázhatnak, amelyek legalább százezer forintos adományt tüntettek fel beszámolóikban, azonban a kiegészítésként nyújtott támogatás legfeljebb 750 ezer forintig garantált.

Ezzel a támogatással a kormány célja kettős – mondta a helyettes államtitkár –, egyrészt pótlólagos forráshoz juttatni a civil szervezeteket, másrészt ösztönözni őket, hogy maguk is próbáljanak adományokat szerezni maguknak. Minél több magán- vagy gazdasági szereplő lép be a „civil életbe”, annál jobban tud működni a civil támogatási rendszer.

Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt arról is, hogy a NEA forrásai az elmúlt években folyamatosan bővültek, míg 2014-ben 3,38 milliárd forintra lehetett pályázni, addig 2022-ben már megközelítőleg 11 milliárd forint a keretösszeg.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak az adózók, de nem rendelkeznek róla, automatikusan a NEA-ba kerül, és a pénzt a civil szervezetek támogatására fordítják. Idén várhatóan október elején írják ki a NEA jövő évi pályázati felhívásait, nyolcmilliárd forint keretösszeggel.

A NEA pályázati kiírásai a Civil Információs Portálon és a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján érhetőek el.

Hirdetés