nepliget01Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg.

A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához tartozó jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek a most új korszakához érkezik. „A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – biztat a közlemény.

A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel. A fővárosi önkormányzat első lépésében a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzati együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására.

A pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vajda Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával.

A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciók kiszolgáló rendezvénytér kialakítása.

További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Hirdetés