A Belügyminisztérium megbízásából 653 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság 2023. október 17-én. A programnyitó sajtótájékoztatóján beszédet mondott Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Daróczi János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője.


Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy Magyarország európai kitekintésben is élen jár a szegénység elleni küzdelemben. A 2010 utáni kormányzat gyökeres ideológiai és értékváltást hozott: a segélyelvű kezelés helyett a munkára ösztönző, így az élethelyzet változását eredményező intézkedéseket vezetett be. Az eredmények egyértelműek: egy millió fővel csökkent a szegénységben élők száma és ugyanennyivel többen dolgoznak.

De nem állhatunk meg, van még feladatunk e téren. Sőt, a roma közösségben vannak még erőforrások! Ezek felszínre hozásához járulnak hozzá a 3 pályázati felhívás keretében hat kategóriában kihirdetett 653 millió forint keretösszegű pályázatok – fogalmazott a kormánybiztos. A pályázatok megjelenését megelőző időszakban felmérésre kerültek a fejlesztési igények. Azokhoz igazodóan kerültek a felhívások előkészítésre. Segítve a terepen, a rászorulók között dolgozó szervezetek munkáját – emelte ki Sztojka Attila.

Daróczi János a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) főigazgatója elmondta, a TEF honlapján 2023. október 17-én megjelent felhívások is mutatják, hogy senkiről nem kívánunk lemondani. Segítjük a partnerség kialakítását. A roma nemzetiségi önkormányzatoknak informatikai és projekttervezési ismeretek elsajátítása érdekében külön képzést indít a TEF.

A pályázatok jelentős támogatást nyújtanak azon közösségek, önkormányzatok, civil és vallási szervezetek számára, melyek a romák közösségi, oktatási, munkaerőpiaci és össztársadalmi helyzetének előmozdításáért dolgoznak Magyarországon.

A pályázatok elérhetőek a www.tef.gov.hu honlapon.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. november 15., 16:59 óra

(BM/MTI)

Hirdetés