gyoparos alpar02A jövő évi költségvetésből, már kétszázhetven milliárd forint használható fel a Magyar falu program működtetésére – jelentette be Leányfalun a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár, amikor a térség önkormányzati vezetőivel egyeztetett a kistelepülések igényeiről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Vitályos Eszter a fórumot megelőzően arról számolt be, hogy a pilis-dunakanyari térség 11 támogatásra jogosult települése 97 pályázat keretében, 1,5 milliárd forintnyi forrást nyert el a Magyar falu program indulása óta.

A Magyar falu program keretében az a 2900 magyarországi település pályázhat közösségi célok megvalósítására, amelynek lélekszáma nem éri el az ötezret – vette át a szót Gyopáros Alpár. – Ugyanakkor vannak a programnak olyan speciális pályázatai is, mint például a kisboltok létrehozásának támogatása, amelyek a kétezernél kisebb lélekszámú településeknek szólnak. Az első évben, 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 220 milliárd forint volt a program keretösszege, 2021-ben pedig már 250 milliárd forintnyi fejlesztést hajthatnak végre a falvak. A keret tartalmazza a felülről nyitott falusi családi otthonteremtési kedvezményre felhasználható támogatás összegét, illetve a mellékutak felújítására szolgáló forrást is.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a jogosult települések 99 százaléka részt vett már a tenderen, és a pályázatok 99,8 százaléka sikeres volt, vagyis csaknem valamennyi. Ugyanakkor a Magyar falu program különlegessége, hogy azt maguk a kistelepülések írják – folytatta –, vagyis az önkormányzatok igénye alapján írják ki évről évre a pályázati lehetőségeket. „Ennek okán került sor a szentendrei térség önkormányzati vezetőivel folytatott megbeszélésre is” – mondta Gyopáros Alpár.

Hirdetés