eu2014A kormányzat közzétette a palyazat.gov.hu oldalon a 2007-2013-as ciklus uniós forrásaiból finanszírozott állami projektek listáját, ahol a projektgazdák késésben vannak a támogatási szerződésben a megvalósításra vonatkozóan vállalt ütemezési határidőkhöz képest – írja a Világgazdaság.

A lista több száz projektettartalmaz. A listán nem szerepel összesítés a felsorolt projektek összértékére vonatkozóan, azonban korábban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt nyilatkozta, hogy az összeg elérheti az 500-1000 milliárd forintot is.

A listán szereplő állami, minisztériumi, illetve önkormányzati projektek egy része lesz csak az, amelyektől végül eláll majd az állam. Ezek azok a projektek lesznek, ahol az illetékes szaktárcák úgy látják, hogy már biztosan nincs esély arra, hogy az adott projekteket év végéig befejezzék. Az ezekre elkülönített támogatási összegeket már nem kötik le újabb projektekre, hanem ezzel az összeggel csökkentik a 2007-2013-as ciklus 8200 milliárdos kohéziós forrásának 10 százalékkal megnövelt túlvállalási keretét. A közzétett projektek egy másik csoportja az lesz, ahol átütemezéssel, vagy a projektmenedzsmenti feladatok elvételével próbálják majd felgyorsítani a fejlesztések megvalósítását. Egy harmadik csoportba pedig azok a fejlesztések kerülnek, ahol kisebb módosításokkal is befejezhető lesz a projekt az év végi határidőig.

A listára felkerült mindegyik projekt esetében azonban alkalmazzák majd azt a szankciót az érintett projektgazdákkal szemben, hogy addig nem kaphatnak majd támogatást új projektjükre a 2014-2020-as időszak uniós forrásaiból, ameddig a mostani csúszásban lévő projektjüket le nem zárták.

Nemcsak állami projektek esetében tapasztalható a fejlesztések végrehajtásának csúszása, hanem a vállalkozások projektjeinél is. A cégek késésben lévő projektjeit azonban nem hozzák nyilvánosságra. Az érintett vállalkozások viszont egy tájékoztató levelet kapnak arról, hogy késedelemben van a projektjük a vállalt határidőkhöz képest. Ezeknél a projektgazdáknál is alkalmazzák majd azt a szankciót, hogy a 2014-2020-as időszak forrásai csak akkor lesznek elérhetők számukra, ha a mostani, csúszásban lévő fejlesztéseiket lezárták.

Hirdetés