magyar falu logoMintegy 1300 nyertes pályázó 21 milliárd forint forráshoz jut a Magyar falu program két pályázatán, az eredmények felkerültek a kormany.hu-ra – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár Vajszlón, sajtótájékoztatón.

A kistelepülések önkormányzati ingatlanok fejlesztésére, azon belül tetők, nyílászárók cseréjére, homlokzatfelújításra, kisebb külső-belső rekonstrukciókra, továbbá közösségszervezők bérköltségére és rendezvények kiszolgálásához szükséges eszközök beszerzésére költhetik a támogatást. Az egyik pályázat révén lehetőség nyílik a polgármesteri hivatali mellett más funkciót ellátó faluházak, továbbá könyvtárak, közösségi terek rekonstrukciójára, szolgálati lakások kialakítására.

Az idén kiírt 14 pályázatból így már kilencben hirdettek eredményt, a maradék öt esetében erre a következő hetekben kerül sor.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy polgármester-találkozókon vett részt Sásdon, Kétújfaluban és Vajszlón. Utóbbit ikonikus helynek nevezte, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2018-as választások után itt beszélt először a Magyar falu programról azzal a céllal, hogy a kistelepüléseken élők életminőségét közelítsék a városi lakosságéhoz.

A program rendkívül sikeres: a falusi családi otthonteremtési kedvezményt 22 ezer család igényelte több mint 100 milliárd forint értékben a két évvel ezelőtti indulása óta, a falusi útalap keretében háromezer kilométernyi mellékúthálózat-fejlesztés zajlik, s ez további 1500 kilométerrel bővül az elfogadott jövő évi költségvetés szerint.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy – nyitva a piaci szféra felé – pályázatot hirdettek a falusi kisboltok megmentésére, valamint a falvakban működő mikrovállalkozások támogatására is.

2019-ben és 2020-ban 130 milliárd forint értékben hirdettek ki nyertes pályázatokat, amelyek népszerűségét az adja a kistelepülések, egyházközségek és civil szervezetek körében, hogy jóvoltukból olyan tevékenységek, kisebb beruházások is finanszírozhatók, amelyeket más hazai vagy európai uniós pályázatok nem támogatnak.

Hirdetés