szabo tunde01A HISZEK Benned! Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében kétszázötvenmillió forintra pályázhatnak sportszervezetek. A program célja a szabadidősportolók körének bővítése, minél több fiatal bevonása az utánpótlássportba és a tehetséggondozásba.

2016 őszén hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága a három pillérből álló HISZEK Benned! Sport Programot – emlékeztetett sajtótájékoztatóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (képünkön). A pályázható támogatásokat személyi jellegű kifizetésekre, sporteszközök beszerzésére, létesítményhasználatra, versenyeztetéssel kapcsolatos feladatokra, valamint edzőtáborozáshoz szükséges költségekre lehet fordítani. „A pandémia is rámutatott arra, mennyire fontos a jó immunrendszer, a sportnál pedig nincs jobb egészségmegőrző tevékenység” – mondta Szabó Tünde, aki szerint azért is fontos az utánpótlás-nevelés, mert egy társadalom olyan, amilyen a fiatalsága. „Ezért is kell minél hamarabb elkezdeni az ifjú tehetségek kiválasztását, és ezt többféle programmal igyekszünk támogatni.”

Az államtitkár tájékoztatása szerint a Helyi Integrált Szabadidősportos és Egyesületi Keretek közötti (rövidítve: HISZEK) Benned! Sport Program II. alprogramjának V. ütemében a korábbinál egynegyedével nagyobb összegre pályázhatnak a kicsi és közepes sportegyesületek. Hozzátette: az előző, negyedik ütemre 607 sportszervezet nyújtott be pályázatot 74 sportági szakágban, összesen 1,8 milliárd forintos igénnyel. A pályázók közel fele kapott támogatást, átlagosan 620 ezer forint értékben.

„Ezek a számok is arra motiváltak bennünket, hogy a programot folytatnunk kell, a támogatások ugyanakkor az utánpótlássportban elért eredményekben is megtérülnek” – fogalmazott Szabó Tünde, hozzátéve, hogy a sportszervezetek egyenként 500 ezer és 4 millió forint közötti összeget igényelhetnek. A támogatásokból a sportági toborzó események szervezéséhez, a versenyeztetési és nevezési díjakhoz, a különböző sporteszközök beszerzéséhez vagy a sportszakemberi foglalkoztatáshoz és létesítményhasználathoz kapcsolódó kiadásokat tudnak fedezni a sportegyesületek.

Deutsch Tamás, a program lebonyolításában közreműködő Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, fideszes EP-képviselő sikertörténetnek nevezte a programot. Hozzátette: az egyéb programokkal és pályázati tanácsadással együtt a SOSZ több mint egymilliárd forinttal támogatta a sportszervezeteket. Szólt arról is, hogy az első négy ütemben 1821 pályázat érkezett be, közülük 924 nyert, és azok eredményeként négy-öt ezerrel bővült az utánpótlás korú sportolók létszáma.

„A koronavírus-járvány a diáksport-egyesületeket is érintette. Ezért reagálni akartunk arra, hogy ebben a nehéz helyzetben is segíteni tudjuk az egyesületeket, többek között abban, hogy meg tudják tartani a legfiatalabb sportolókat” - fogalmazott Deutsch Tamás. Elmondta, hogy a szervezetek az eddigi 30 százalék helyett a pályázati összeg felét fordíthatják edzők személyi kiadásaira, 15 százalékát pedig kommunikációra.

Mint elhangzott, olyan sportszervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi bruttó 500 millió forintot, taglétszámuk nem éri el az 1200-at, illetve az elmúlt három évben nem részesültek TAO-támogatásban. Az egyéb részleteket a SOSZ honlapján találhatják meg az érdeklődők.

A pályázatokat augusztus 15-éig lehet benyújtani, a támogatásokat szeptember közepétől folyósítják.

Hirdetés