kerekparosbarat logo2Augusztus közepéig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpárosbarát címekre a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján. A települések és a munkahelyek méretük, jellegük szerint négy-négy kategóriában indulhatnak idén.

Az eredményhirdetés ősszel várható – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Mosóczi László. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi forduló alapján jelenleg 16 cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely, 12 önkormányzat pedig a kerékpárosbarát település címet.

Magyarország – a lakosságszám arányában – a világ harmadik legnagyobb kerékpáros nemzete, hiszen mindössze Dánia és Hollandia előzi meg a rangsorban – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy az Alföldön különösen nagy hagyománya van a biciklizésnek, de mára az ország más részein is egyre nagyobb teret nyer a kerékpáros közlekedés és a turizmus. A biciklizést elsősorban „a közlekedési mód biztonságosabbá tételével, leginkább önálló kerékpárutak építésével teheti még vonzóbbá a kormány – folytatta –, a múlt évtized eleje óta történt is érdemi előrelépés e területen, mintegy 1600 kilométerrel bővült a kerékpáros úthálózat Magyarországon”.

A kormány más módokon is támogatja a munkaadók és önkormányzatok szerepvállalását a közlekedés zöldítésében. Az adótörvények közelmúltban elfogadott módosításával ugyanis a jövő évtől személyi jövedelemadó-mentesen adhat a munkáltató magáncélú használatra kerékpárt munkavállalójának, és az ezzel kapcsolatban felmerülő minden költség, ráfordítás leírható lesz a társasági adóalapból. Ezenkívül a kormány az ország minden részében támogatja az egyre sűrűbb szövésű, egyre több ponton összekapcsolódó kerékpárút-hálózat kiépítését.

Hirdetés