A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közölte, hogy ismét lehet jelentkezni az azbesztmentesítési pályázatra. Az elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A pályázatra július 14-től lehet jelentkezni.


A kormány célja a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottak szerint az ország megtisztítása a hulladéktól, ezért támogatja a lakosság körében képződött, hulladékká vált, azbeszttartalmú építőanyag ártalmatlanítását. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos azbesztmentesítési pályázatára július 14-től lehet jelentkezni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és az értékteremtéshez a hulladékból. Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében létrehozott Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel, főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. 

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 28 ezer felhasználó töltött le.

Kiderült, mennyien távolították el a házukból állami pénzen az azbesztet

Mára bizonyított tény, hogy az elmúlt évszázad kedvelt építőipari alapanyaga rendkívül káros az egészségre és a környezetre. A kormány ezért is hirdetett a nyáron lakossági azbesztmentesítő pályázatot, amelyre augusztusig lehetett jelentkezni. A Világgazdaság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t kérdezte az ügy állásáról.

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést. Az először 2022-ben meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatot nagy érdeklődés övezte, ennek keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot.

A korábbihoz hasonlóan a ma megjelent felhíváson elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. 

Csakis a hulladékjegyzék szerinti, 17 06 05 azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz- vagy szennyvízcsövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

A pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. július 14-én 08:00 órától 2023. augusztus 4-én éjfélig. A részletes információk megtalálhatók az NHKV honlapján megjelent felhívásban.

(VG.hu)

Hirdetés