idosekA tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány elmúlt egy éve megmutatta, milyen fontos a rászoruló idősek célzott támogatása. Az önkormányzatok idősügyi feladatainak elismerésére 18. alkalommal hirdeti meg Novák Katalin családokért felelős miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter az Idősbarát Önkormányzat Díj pályázati felhívást.

A díjjal járó 1 millió 500 ezer forintos pénzjutalmat a tárcák közösen biztosítják a nyertes önkormányzatok számára.

A miniszterek a díjazással arra ösztönzik a helyi döntéshozókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az idős emberekre az idei kiemelt cél teljesítésével is.

Az Idősbarát Önkormányzat Díj hozzájárul a helyi szintű aktív önkormányzati időspolitika megerősítéséhez, felhívja a figyelmet az önkormányzatok idősekért vállalt cselekvő felelősségére, és azokra a helyi idősügyi tevékenységekre, amelyekkel az önkormányzatok jó példát mutatnak. A díj adományozásával a családokért felelős miniszter és a belügyminiszter elismeri azoknak a települési önkormányzatoknak a munkáját, amelyek döntéseik révén és az információáramlás, a párbeszéd kialakításával, megkönnyítésével az időspolitika érvényesülése, a generációk közötti együttműködés ösztönzése, a közösségi értékek fejlesztése, az idősek függetlenségének, méltóságának megőrzése terén elismerést érdemlő sikereket értek el.A díjra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tettek, tesznek az idősekért.

A bírálóbizottság ebben az évben a bírálat során kiemelt súllyal veszi figyelembe, hogy a településvezetés a pandémia időszakában, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az idősek egészségét, fizikai biztonságát és lelki egyensúlyának megőrzését támogassák.

A 2020 tavaszán hazánkban is megjelenő Covid-19 járvány nehéz helyzetbe hozta a társadalom minden tagját, hangsúlyosan az időseket, főként az egyedülálló nyugdíjasokat. Az önkormányzatoknak olyan gyors és hatékony megoldásokat kellett találniuk, amelyek alkalmazkodnak az új helyzethez.Az idei pályázat során az önkormányzatok bemutathatják mindazon kezdeményezéseiket, amelyekkel az idős lakosságot segítették a kialakult járványhelyzetben, például ha a rendelkezésre álló humánerőforrás-kapacitás fejlesztésével, célzott mozgósításával hozzájárultak a mindennapi élethez szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséhez, egyéb módon támogatták az időskorúakat többek között kapcsolataik fenntartásában, vagy egészségvédelmi eszközök biztosításával.

A pályázat beküldési határideje 2021. május 3. (hétfő) éjfél.

A tárcák arra biztatják a polgármestereket, hogy nyújtsanak be pályázatot, hiszen elismerés esetén nemcsak pluszforráshoz juthatnak a következő év intézkedéseinek finanszírozásához, de hivataluk falán az „Idősbarát” réztáblát is elhelyezhetik, hirdetve ezzel a nehéz időkben végzett tevékenykedésük eredményességét, megbecsülését.

A pályázati dokumentáció az alábbi linkekre kattintva érhető el:

https://kormany.hu/dokumentumtar/idosbarat-onkormanyzati-dij-palyazati-felhivas

https://kormany.hu/dokumentumtar/idosbarat-onkormany-dij-palyazat-urlap

https://kormany.hu/dokumentumtar/idosbarat-onkormany-dij-palyazat-ertekelesi-szempontok

(CSFTNM, BM)

Hirdetés