Idén hetvenötmilliárd forintot fordított a kormány a Magyar falu program keretében út- és járdafejlesztésekre.


A Fejér vármegyei Nagyvenyimen, a megújult Bocskai utca átadási ünnepségén közölte ezt Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, és bejelentette: a Magyar falu programot folytatni fogja a kormány. Hozzátette, hogy már ki is írtak egy hasonló tartalmú pályázatot, amelyből út- és járdafejlesztéseket finanszíroznak. Július 14-ig adhatók be a pályázatok. Ezen túl, a nyár folyamán, de legkésőbb ősszel, a korábban megszokott módon folytatják pályázataik meghirdetését.

A kormánybiztos hangsúlyozta: jellemző, hogy a pályázatok elbírálása során kapcsolatot tartanak az érintett településeken élőkkel, az országgyűlési képviselőkkel, a település vezetőivel, civil szervezetekkel, egyházközségekkel. „Gyakorlatilag az alulról érkező javaslatok épülnek bele a Magyar falu programba” – mondta. A program sikerének alapja tehát a tartalom, hangsúlyozta, amit a helyiek határoznak meg.

Kitért arra is, hogy településvezetők sokat panaszkodnak az uniós pályázatok túlzott bürokratikusságára. Ennek az a következménye, hogy mire eljutnak a pályázat megírásától a megvalósításig, olyan sok idő telik el, hogy közben megdrágulnak az építőanyagok. A településvezetőknek pedig fejtörést okoz, miből pótolják ki a különbséget. A Magyar falu program ehhez képest rendkívül gyors, állapította meg, mert a nyertesek kihirdetését követő öt nap múlva már megérkezik a települések számlájára az elnyert összeg.

A program harmadik nagy előnye a forrástömeg nagysága. Ez, csak Fejér vármegyében, csak a Magyar falu programban az elmúlt három és fél évben több mint 40 milliárd forintnyi fejlesztést jelentett. Országos szinten a program indításától kezdve hasonló út-, járda- és kerékpárút-fejlesztésekre több mint 4100 helyszínen adott forrásokat a kormány.

 

 

Hirdetés