gyoparos alpar02December 31-éig meghosszabbította a falusi családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének határidejét a kormány – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben indult a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében, hosszú távú célja pedig az, hogy megmentsék azokat a településeket, ahol rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben – mondta Gyopáros Alpár. Azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt évtizedekben jellemzően csökkent vagy stagnált, együttesen 2678 ilyen település van az országban, ezek mindegyikében a lélekszám 5000 alatti. Gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetnek azok a családok, amelyek az érintett településeken teremtik meg az otthonukat.

A falusi csok az újépítésű ingatlanok vásárlása mellett használt ingatlanok vásárláshoz, bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez is igényelhető – folytatta Gyopáros Alpár, mindezek mellett a falusi csokos településeken élni lehet az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum ötmillió forint értékben. A kormánybiztos a falusi csok eredményei között említette, hogy a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben. Ez alatt a körülbelül két év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben emelkedést tapasztaltak.

A Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján azt is megfigyelték, hogy a falusi csokos településeken 2017 és 2019 között a népességfogyás 0,93 százalékos volt, 2019 és 2021 között viszont ez a szám 0,37 százalékra csökkent; a népesség azonban még mindig fogy - mondta a kormánybiztos. Kiemelte, hogy a következő hetekben a falusi csokra vonatkozó további tartalmi és technikai módosításokat javasolnak majd a kormánynak. A meghosszabbított falusi csok tovább erősítheti a vidéki ingatlanpiacot, meghosszabbításával újabb 30 milliárd forint érkezhet oda.

Az év eleji statisztikák alapján a falusi csok kérelmek több mint felét (54 százalék) lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre, átlagosan 7,7 millió forint összegben, míg másik részét már meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be az ügyfelek, átlagosan 2,8 millió forint összegben. A tavalyi bővítésnek köszönhetően már a községek több mint 90 százalékának esetében elérhető a kistelepülési támogatás. A csok és a falusi csok igénylések tavalyi darabszáma alapján összesen az ingatlanpiaci forgalom körülbelül 20 százalékánál jelentettek segítséget. „A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak értékesítőink – mondta Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – A bővüléshez hozzájárult az ezeken a településeken elérhető falusi csok lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését.”

A szakértő szerint a tervezett költségvetési számok alapján várhatóan minden családtámogatási lehetőség hosszabbításával számolhatnak majd a lakásvásárlók, a támogatások összegét, konstrukcióját azonban érdemes lenne az ingatlanpiaci változásokhoz igazítani. A falusi csoknál például indulása óta változatlan összegű a támogatás, de a lakásárak szignifikáns emelkedése miatt egyre kevesebb segítséget jelent az ingatlanvásárlóknak. A Duna House Barométer idei első negyedéves adatai szerint vidéken átlagosan 26 millió forintért lehet egy téglalakáshoz jutni. A támogatás így 2, 3, 10 vagy 38 százalékát tehetné ki a vételárnak. Ezzel szemben 2019 harmadik negyedévében, a falusi csok bevezetésekor egy vidéki, háromgyermekes család akár a kiszemelt ingatlan felét is ki tudta egyenlíteni a támogatás összegéből.

Hirdetés