Megnyílt az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című program újabb támogatási időszaka. Az első pályázatokat 2023. június 30-ig várják.


Az előző felhívások során komoly sikerrel szerepeltek a hazai önkormányzatok. Az EUCF korábbi időszakában 21 magyar települési önkormányzat, illetve önkormányzati konzorcium nyerte el a támogatást egy olyan körben, ahol a Kelet-közép-európai régió másik 10 országával kell felvenni a versenyt.

Minden támogatásban részesülő település, illetve konzorcium 60.000 euró összeg felhasználásával készítheti el éghajlatvédelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos beruházási koncepcióját. Nagyszerű lehetőség arra, hogy a helyi klímastratégiákban, SEAP vagy SECAP dokumentumokban megfogalmazott célok felé elindulhassanak. Az EUCF program az önkormányzatok összefogását is ösztönzi, hiszen a kisebb településeknek - erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is. A kiírás nemcsak városok számára elérhető; azon települések, falvak konzorciumai is indulhatnak.

Az immáron 5. felhívás 70 beruházási koncepció kidolgozását támogatja, összesen 4,2 millió eurós költségvetéssel; ebből a közép-kelet-európai régióban 28 pályázatot tudnak támogatni 1,68 millió EUR összegben. A tervek szerint a 6. és 7. felhívás megjelenése 2024. januárjában illetve novemberében várható; minden felhívás legalább 2 hónapig áll nyitva.

A pályázatot angol nyelven, on-line kell benyújtani, ugyanakkor elkészítéséhez magyar nyelven szakmai segítséget, tájékoztatást lehet kérni a hazai nemzeti szakértőtől.
Hazai nemzeti szakértő: LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. - Kapcsolat: Szabó Valéria, Telefon: +36 30 232 0788, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. 2023. május 24.-én tájékoztató webináriumot tart az EUCF 5. felhívása kapcsán, ahol az érdeklődők teljes körű tájékoztatást kapnak a pályázat menetéről, részleteiről.

EUCF program központi, angol nyelvű honlapja: https://www.eucityfacility.eu/home.html
A felhívás itt érhető el: https://www.eucityfacility.eu/5th-call.html

Bővebb felvilágosítás
a programról általánosságban:
Lajtmann Csaba – Éghajlatvédelmi Szövetség
30 232 6658 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szakértői kérdésekben:
Szabó Valéria – LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft.
30 232 0788 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hirdetés