gyoparos alpar02Lassan eléri az ezermilliárd forintot a Magyar falu programra fordított költségvetési támogatások összege, a programnak köszönhetően „újra élettel telnek meg a falvak” – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2021 rendezvényén szólalt fel a múlt héten Gyopáros Alpár kormánybiztos. Beszámolt arról, hogy a program indulása óta már 1100 településen nőtt a népességszám, köztük 858 olyan településen, ahol korábban évtizedeken keresztül csökkent. Határozott szándék van arra – ígérte –, hogy a programot addig folytassák, amíg ez mind a 2372 magyarországi településről elmondható lesz.

A program forráskerete is évről évre bővül: az eddigi, 600 milliárd forint feletti összeg jövőre több mint 291 milliárd forinttal bővül.

Beszédét azzal folytatta Gyopáros Alpár, hogy a 2010 előtti időszak „tudatos falurombolás volt”. Megszűntek területfejlesztési alapok, bezártak 38 vasúti mellékvonalat, megszűnt 381 oktatási intézmény, a falvakat adósságcsapdába kergették – mondta.

A 2010-es kormányváltás után ezzel szemben „elkezdődött az újjáépítés korszaka”, első lépéseként a kistelepülési önkormányzatok adósságát a kormány átvállalta. Elindult a Modern városok program, az ebben megvalósult fejlesztések haszonélvezői a falvak is. A Magyar falu program 2019-ben indult, ezt a programot a falvak írják, eddig mintegy 300 helyszínen 10 ezer szereplővel konzultáltak. Minden életszerű, költségvetésből megvalósítható javaslatot be tudtak eddig építeni a programba.

A komplex program évről évre bővül, jelenleg négy célterülete van, a pályázók lehetnek önkormányzatok, történelmi egyházak, tankerületi központok, civil szervezetek is. A vállalásuk szerint hatvan napon belül döntenek a beadott pályázatokról, azután a teljes összeget három napon belül kifizetik a kedvezményezetteknek. „Ez minden eddiginél gyorsabb” – mutatott rá. Így a munkálatok azonnal elkezdődhetnek.

A programon belül a Falusi útalapból 3000 kilométernyi úthálózatot újítottak meg 2019-2021 között, 2022-ben további 1500 kilométernyi mellékút újulhat meg.

Idén újdonságként a programból két piaci szegmenst támogatnak, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a kistelepülési üzleteket. Több tízmilliárd forint értékű kiskereskedelmi boltfejlesztés valósul meg, 121 új üzlet nyílhat 5,6 milliárd forint támogatás segítségével idén és jövőre, és 1415 meglévő üzletet támogatnak további 32 milliárd forinttal a szolgáltatások, a kínálat bővítésében.

Elindult a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program is, uniós forrás bevonásával, az első szakaszban 27,4 milliárd forintot kapott 2600 nyertes pályázó telephelyfejlesztésre, munkabértámogatásra.

A Magyar falu program indulása óta több mint 20 ezer nyertes pályázat révén több mint 220 milliárd forint támogatást kaptak a hazai kistelepülési önkormányzatok, a falvakban működő egyházközségek, a tankerületi központok és a civil szervezetek – összegezte a kormánybiztos. – Egy pályázatra átlagosan nagyjából 10-11 millió forint támogatás jutott.

Hirdetés